Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu: 1 milion de români habar nu au că dețin 10.000 de lei în Pilonul II

7 din 10 români susțin menținerea Pilonului II, care administrează pensiile private, independent de cele asigurate de stat. Concluzia e relevată de un studiu publicat marți, care arată că 70% dintre români sunt conştienţi că fondurile acumulate în conturile din Pilonul II sunt proprietatea lor şi consideră că acesta trebuie menţinut. Aceeași cercetare arată că 51% dintre români nu reuşesc să pună deloc bani deoparte, în timp ce 67% se tem că statul se va confrunta cu dificultăţi la plata pensiilor pentru generaţiile viitoare. Directorul BCR Pensii, Radu Crăciun, explică la RFI că Pilonul 2 de pensii este indispensabil în acest moment, sute de mii de români având deja în conturi sume considerabile de care vor beneficia la pensionare.

Pilonul II de pensii avea, la finalul lunii septembrie 2018, 7,18 milioane de participanţi şi active nete în valoare de 9,99 mld de euro, dintre care peste 90% sunt investite în economia românească.

Cele mai importante concluzii ale studiului realizat la solicitarea Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) de către compania de cercetare ISRA Center:

- 7 din 10 români sunt conştienţi că fondurile acumulate în conturile individuale de Pilon II, de pensii administrate privat, sunt proprietatea lor şi consideră că acesta trebuie menţinut;

- 56% dintre români se bazează în mare parte pe pensia de stat la momentul retragerii din activitate, iar 51% dintre ei recunosc că nu reuşesc să pună deloc bani deoparte;

- 5 din 10 înţeleg că toate contribuţiile la Pilonul II pot fi lăsate moştenire în eventualitatea unui eveniment nefericit apărut înainte de vârsta legală de pensionare;

- 67% dintre români consideră că în lipsa adoptării unor măsuri optime, statul se va confrunta cu dificultăţi la plata pensiilor pentru generaţiile viitoare. În acest context, 71% din populaţia activă consideră că este necesară menţinerea Pilonului II.

- între 600.000 și 1.000.000 de români dețin cel puțin 10.000 de lei în contul Pilonului doi și nu sunt conștienți de acest lucru.

Radu Crăciun: Pilonul 2 de pensii este indispensabil

Într-un interviu acordat RFI, directorul BCR Pensii, Radu Crăciun, explică faptul că Pilonul 2 de pensii este indispensabil în acest moment, sute de mii de români având deja în conturi sume considerabile de care vor beneficia la pensionare:”Faptul că 51% spun că nu economisesc arată că de fapt unica lor sursă de economisire pentru pensie este Pilonul II. Undeva între 600.000 și 1.000.000 de români au în cont cel puțin 10.000 de lei, iar ei nu știu lucrul acesta”.

Întrebat cum pot afla românii informații despre pensia lor administrată privat, Radu Crăcin spune: ”În cazul în care știu la ce administrator au pensia privată, de la administratorul respectiv pot să afle această informație. Dacă nu știu dacă sunt sau nu membri în Pilonul II, pot să intre pe pagina de internet a Autorității de Supraveghere Financiară, unde să ceară să afle la ce administrator au pensia din Pilonul II. Apoi, intră în aceeași logică de contactare a administratorului pentru a afla câți bani au în cont”.

Directorul BCR Pensii, Radu Crăciun, explică ce este de fapt Pilonul II, cum funcționează și ce beneficii aduce:

 
Directorul BCR Pensii, Radu Crăciun, despre Pilonul II