Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Remuz Borza, deputat:Vine criza economică. Defilăm cu oameni fără competență și expertiză

remus_borza.jpg

Sursa imaginii: 
facebook/Remus Borza

Guvernul ar trebui să pregătească ţara pentru o nouă criză economică, spune la RFI, Remus Borza, deputat independent. În opinia acestuia, o remaniere a Executivului este absolut necesară, pentru ca ministerele să fie preluate de profesionişti. “Din păcate, defilăm cu niște oameni fără competență, fără calificare profesională, oameni care sunt lipsiți de background, de expertiză, mai ales pe zona managerială. (...) Toți miniștrii cheie, din toate guvernele după 1990, toată viața lor au fost lefegii la stat. Ori, aceștia nu vor ști niciodată să modernizeze statul, să-l eficientizeze, să genereze prosperitate.”, spune Remus Borza.

Într-o analiză complexă făcută pe blogul personal, Remus Borza spune că o nouă criză va veni cu siguranţă, întrucât există mai multe indicii care arată că s-a încheiat ciclul de creştere economică. “Toate marile crize din ultima sută de ani au debutat în SUA. Anul acesta, am avut trei avertizori care anunțau încheierea unui ciclu de creștere economică și prevesteau recesiunea. Corecțiile de pe bursa americană din ianuarie, februarie și săptămâna trecută nu sunt deloc întâmplătoare. Toți cei trei indici bursieri de pe Wall Street, Nasdaq, S&P și Dow Jones, în ultima săptămână, s-au depreciat cu peste 10%, alimentând speculațiile că nu sunt simple corecții și că va urma o perioadă îndelungată de turbulențe. Economia globală e un mare balon de săpun, care, în curând, se va sparge. PIB-ul tuturor țărilor lumii este de 85.000 miliarde dolari. Conform FMI, datoria globală este de 164.000 miliarde dolari, iar, potrivit Institute of International Finance (IIF), totatul datoriei publice și private, la nivel global, este de 247.000 miliarde dolari, reprezentând 318% din PIB-ul global. Majoritatea țărilor lumii, chiar și cele dezvoltate sunt supraîndatorate. În lume sunt în circulație titluri de valoare de peste 300.000 miliarde dolari, care de mult nu mai au nicio acoperire în aur sau valute. Tendințele inflaționiste cu care se confruntă și România, creșterea dobânzilor-Rezerva Federală a SUA, crescând dobânda de referință la 2,25%, cu intenția de a o majora la 3,5% până în 2020- sunt elemente care vor alimenta criza de lichiditate”, explică Remus Borza.
Iar situaţia din România este departe de a fi roz. “România nu are o creștere economică sănătoasă. Și în acest an vor fi sacrificate investiţiile, în condiţiile în care datoria externă a ajuns la o valoare record de 98 miliarde euro, doar în contul dobânzilor plătind anul acesta 3,5 miliarde euro”, explică deputatul.
Ce trebuie să facă Guvernul? Reformă, spune Remus Borza. “Avem nevoie urgentă de o remaniere guvernamentală. Avem nevoie în Guvern de oameni competenți, vizionari și curajoși, care să restructureze aparatul bugetar, să modernizeze statul, să reformeze marile sisteme publice: administrație, sănătate, învățământ. Dar, în primul rând, să pregătească țara pentru criză.”, explică deputatul.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: