Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crește salariul minim în avans? Președintele Consiliului Fiscal la RFI: Guvernul caută să aducă rapid bani la buget

Înghețarea salariilor, sinonimă  în primă fază cu neaplicarea legii salarizării unitare din 2019 ar putea fi compensată de majorări care să se producă în 2020 și nu în 2022 – este scenariul avansat de ministrul de Finanțe, Eugen Todorovici , dar pus sub semnul întrebării, la RFI, de președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru. 

"Am serioase dubii cu privire la sustenabilitatea unui astfel de scenariu. Adică dacă n-am putea să creștem salariile anul viitor, să facem acel pas către convergența în 2022, nu știu cum am putea să o facem mai repede de patru ani. Adică în doi. Cred că e absolute evident pentru toată lumea că e și mai puțin probabil."

În schimb, executivul dă semnale că ar putea să majoreze salariul minim de luna viitoare și nu din ianuarie, așa cum era programat. Cel mai probabil, guvernul caută să aducă rapid niște bani la buget, dinspre mediul privat, în condițiile în care au rămas puțini angajați pe salariul minim la stat, explică în continuare Ionuț Dumitru:

Salariul minim pe economie aduce bani la buget în condițiile în care în sectorul public (cheltuiala statului cu proprii angajați) sunt foarte puțini angajați la salariul minim. După creșterile foarte mari, chiar spectaculoase de salarii în sectorul public în ultimii ani au rămas foarte puțini salariați în sectorul public cu salariul public pe economie. În timp ce în mediul privat sunt foarte mulți.(...) 

Adică pentru acele salarii minime mai mari vor fi plătite taxe suplimentare, care probabil că sunt semnificative pentru bugetul statului. Și mă gândesc că aceasta ar putea fi socoteala din spate. Pentru că altfel nu găsesc o explicație logică de c ear trebui să ne grăbim să introducem cu două luni înainte.”

Asculta AICI interviul integral: