Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bugetul Italiei respins de Comisia Europeană. Ce urmează?

Bugetul Italiei respins de CE.

Comisia Europeană a respins marți după amiază proiectul de buget pe 2019 prezentat de coaliția populistă aflată la putere în Italia. Decizia este o premieră în istoria Uniunii Europene, iar Executivul italian are la dispoziție trei săptămâni pentru a prezenta un proiect de buget revizuit, în caz contrar urmând să fie demarată procedura pentru deficit excesiv.

Guvernul de la Roma nu vrea să se predea. Nu cedează în fața deciziei Comisiei Europene de a respinge proiectul de buget al Italiei pentru anul 2019. “Acesta este primul buget italian care nu este pe placul UE. Nu sunt surprins. Este primul buget italian care a fost scris la Roma și nu la Bruxelles", a comentat vicepremierul Luigi Di Maio solicitând totodată, Comisiei Europene să manifeste respect față de italieni și față de executivul lor.

Celălalt vicepremier al Italiei, ministrul de interne Matteo Salvini, asigură că Roma nu intenționează să schimbe ceva, așa cum cer responsabilii de la Bruxelles. Comisarul pentru afaceri economice, Pierre Moscovici, care a anunțat că în trei săptămâni, Roma trebuie să prezinte un alt proiect de buget, are încredere că ministrul de finanțe Giovanni Tria, un interlocutor credibil și legitim, va fi capabil să convingă executivul italian de necesitatea respectării regulilor UE.

Apar și reacții contra. “Este nevoie să se învârtă roata pentru a avea o creștere, fără presiune fiscală, mai multe ajutoare pentru firme și pentru infrastructuri. Nu se rezolvă problemele cu declarațiile de război din dreapta și din stânga și pentru că ultima declarație de război a Italiei nu a adus mult noroc cetățenilor” – a comentat președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. “Cred că este corect să se modifice” a mai subliniat Tajani, vicepreședinte al formațiunii politice a lui Silvio Berlusconi – Forza Italia.

Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarela în schimb preferă să rămână imparțial și cere numai să se respecte echilibrul bugetelor.
  
Deficitul bugetar de 2,4% din PIB propus pentru proiectul de anul viitor, de executivul condus de Giuseppe Conte se încadrează practic în limita de 3% din PIB prevăzută în tratate, însă Comisia Europeană solicită un deficit mai mic pentru Italia, pentru ca astfel să își reducă povara datoriei. Creșterea este practic doar de 0,4% - potrivit vicepremierului Luigi di Maio, însă Bruxelles se aștepta la o micșorare de – 0,8%, și în nici un caz la o creștere….

După anunțul de marți, randamentele obligațiunilor guvernamentale italiene au crescut semnificativ, în condițiile în care înregistrasera scăderi în sesiunile anterioare. Și indicele principal al bursei italiene a scăzut cu 1,1%, iar cel bancar a consemnat un declin de 0,7 procente.

Dacă în trei săptămâni Italia nu prezintă un buget conform cu exigențele Bruxelles-ului, Comisia Europeană poate să înceapă procedura pentru deficit excesiv ce duce în final la sancțiuni financiare care, teoretic, ar corespunde unui procent de 0,2% din PIB, respectiv circa 3,4 miliarde de euro în cazul Italiei.

 
Bugetul Italiei respins de CE. Ce urmează? (AUDIO)