Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Bursa de pe Wall Street s-a prăbușit. Acum 89 de ani

criza.jpg

Punct de distribuție a hranei pentru săraci înființat de Al Capone, Chicago, februarie 1931
Image source: 
Arhiva Națională a Statelor Unite via Wikimedia Commons

În 24 octombrie 1929 începea cel mai mare dezastru financiar din istorie. Este vorba de joia neagră, în care s-a produs prăbușirea bursei de pe Wall Street. Unda de șoc s-a propagat în întreaga lume.

Prăbușirea bursei de pe Wall Street s-a produs pe fondul unor semne ale recesiunii. Încă din iunie 1929 începuse să scadă producția de oțel și de automobile, ritmul construcțiilor încetinise, iar în consecință numărul șomerilor a crescut.

Prăbușirea bursei s-a produs în contextul unui boom speculativ care începuse în 1926. Prețul acțiunilor creștea spectaculos, iar mulți americani au început să se împrumute de la bănci pentru a cumpăra acțiuni. La rândul lor, băncile acceptau acțiuni drept garanții pentru creditele acordate. Totalul fondurilor bancare implicate în astfel de speculații a crescut de la 2,5 miliarde de dolari la 6 miliarde de dolari, în perioada 1926 - 1929.

În 1929, guvernul american a început să încurajeze creșterea dobânzilor, pentru a limita împrumuturile speculative, dar deja era mult prea târziu. Joi, 24 octombrie 1929, dimineața, pe bursă au fost scoase la vânzare 12 milioane de acțiuni, dar cumpărătorii au încetat să apară. Cotațiile bursiere au început să scadă de la o oră la alta, iar lumea a fost cuprinsă de panică. După închiderea bursei, panica s-a mutat în stradă, iar unii investitori nenorocoși s-au sinucis.

Timp de cinci zile la rând, unda de șoc s-a propagat în întreaga lume. Debitorii care luaseră împrumuturi pentru a cumpăra acțiuni s-au trezit ruinați, la fel ca și creditorii care acceptaseră să acorde împrumuturi garantate cu acțiuni.

Crahul bursier a rupt echilibrul economic. Totul a fost suprapus peste o supraproducție agricolă, care a produs deflație. Fermierii au început să intre în insolvență, întreprinderile să își concedieze angajații, băncile să suspende plățile, iar comerțul să stagneze.

În Statele Unite, tabloul era unul catastrofal. Din 1929 și până în 1933, 5.800 de bănci au dat faliment. Producția industrială totală a scăzut cu 54 la sută. Unele ramuri industriale, precum industria automobilelor, cea a cauciucului și cea a oțelului au înregistrat scăderi de 80 la sută. Prețurile producțiilor agricole au scăzut cu 60 la sută. 1.000.000 de fermieri au fost siliți să își vândă fermele. Șomajul a crescut de la 1,5 milioane de persoane în octombrie 1929 la 17 milioane de persoane, în martie 1933. Comerțul exterior al Statelor Unite ale Americii a scăzut cu 25 la sută.

Crahul a fost asemănător cu prăbușirea jocurilor de tip Caritas din România, din anii 1990. Și, la final, un amănunt pentru superstițioși: la anul, când se vor împlini exact 90 de ani de la Joia Neagră, data de 24 octombrie va cădea tot într-o joi.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Pagina de istorie din 24 octombrie 2018