
Economie
Încă un semnal de alarmă despre datele demografice ale României
batrani.jpg

Acești indicatori vor influența tot mai mult piața muncii într-un sens pe care îl descoperim încă de acum. Adică, migrația masivă. Studiile arată că în ultimii 10 ani au plecat din România 3,5 milioane de cetățeni, iar această emigraţie influențează deja piața muncii. Șomajul redus face ca firmele să își găsească tot mai greu noi angajați. Studiile de specialitate arată că, în următorii ani, dacă nu se vor lua măsuri de încurajare a integrării în piața muncii, România va avea un deficit de forță de muncă de 1,1 milioane de persoane.
Cifrele publicate ieri de Institutul de Statistică vin să confirme tendința negativă în care se află România din punct de vedere demografic.
Astfel, la jumătatea acestui an, în România populația după domiciliu era de 22.178.000 de persoane, în ușoară scădere, cu 0,1%, față de anul trecut. Se poate observa că nu se leagă ceva în aritmetica datelor, în sensul că dacă adunăm populația domiciliată în țară cu cea aflată peste hotare ajungem la o cifră de peste 25 milioane de oameni. Ceea ce este prea mult prentru România. Aparenta contradicție se rezolvă prin faptul că mulți dintre români nu își clarifică situația în țară atunci când pleacă, pentru o perioadă de timp, în afara granițelor.
Populația urbană a scăzut față de anul precedent fiind de 12,5 milioane de persoane, adică 56% din total. Raportul urban-rural este în continuare extrem de echilibrat, 56% la 44%, ceea ce face încă o dată din România o țară atipică la nivel european. Cu siguranță, și la acest capitol se pot găsi explicații, dar, indiferent de acestea, realitatea ne arată o populare intensă a spațiului rural, care, din păcate, face progrese lente spre a ajunge la infrastructura urbană legată de modul de locuire.
În același timp, există zone rurale care în ultimii ani, au devenit practic depopulate, dar fenomenul este pus în legătură cu părăsirea unor comune de către populația tânără care s-a îndreptat către statele europene și nu neapărat spre zonele urbane autohtone. Depopularea unor sate din România s-a făcut prin plecarea în afara țării nu în țară.
Tendințele negative nu se opresc aici. Cele mai îngrijorătoare sunt legate de îmbătrânirea populației. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut, la fel și vârsta medie. Iată coordonatele. Populația de peste 65 de ani depășește cu 395.000 de persoane, populația tânără în vârstă de până la 14 ani. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut la 109,2, adică la 112 persoane în vârstă sunt 100 de persoane tinere. De asemenea, vârsta medie a populației este de 41,4 ani, cu 0,2 ani mai mare decât la 1 iulie 2017.
Cifrele par mici, dar ele relevă o tendință. România are o problemă demografică, ignorată complet de administrație și politicieni și pentru care dacă nu se vor căuta soluții va duce la confirmarea unor cifre sumbre. Există prognoze care arată că România va ajunge în următorii 25+30 de ani la o populaţie de numai 12 milioane de locuitori. Pare alarmist sau mult prea departe in timp. Numai că dacă nu se iau măsuri încă de pe acum, este posibil ca prognozele cele mai pesimiste să se adeverească. Și anume ca România să aibă scăderi masive de populaţie cu efecte directe asupra economiei.