Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Firmele, în impas: E inacceptabil, se dă șpagă pentru o casă de marcat cu jurnal electronic (AOAR)

Firmele din România mai au la dispoziție o singură zi pentru a-și procura case de marcat cu jurnal electronic. Conform legii, până la 1 noiembrie, toți operatorii economici, mici, medii sau mari, trebuie să înlocuiască vechile case care funcționează pe baza bonului fiscal tipărit.

Puține sunt, însă, comapaniile care s-au aliniat noii legi. Motivul e unul cât se poate de simplu, declară la RFI secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România. Cristian Pârvan spune că piața pur și simplu nu poate asigura stocul necesar de case de marcat cu jurnal electronic.

Astfel, ”s-a ajuns într-o situație inacceptabilă”, atrage atenția Cristian Pârvan, care spune că mediul de afaceri a primit asigurări că, cel puțin deocamdată, nu va ploua cu amenzi pentru firme din partea organelor de control:

”Casele de marcat sunt importate, nu se produc în România. Producătorii de case de marcat (n.r. cu jurnal electronic), văzând că Guvernul a tot prorogat această lege, nu și-au propus să realizeze o producție pentru ca în șase luni să asigure echipamentul necesar. (...) La nivelul micilor comercianți, s-a ajuns să se dea șpagă pentru o casă de marcat cu jurnal electronic”.

Întrebat cât timp se va mai prelungi perioada în care autoritățile statului nu vor da amenzi pentru firmele care nu au casele de marcat de model nou, Cristian Pârvan răspunde: ”Nu e foarte clar. Pur și simplu, dacă ți-a picat controlul pe cap, se poate amâna un anumit timp... Cât? Cât vrea ”controlul”.

Ascultă

 
Secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, despre problema caselor de marcat