Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economia românească intră sub lupa FMI

lupa.jpg

Economia românească intră sub lupa FMI.
Economia românească intră sub lupa FMI.
Image source: 
pixabay.com

Atenție, vine FMI la București! Ascundeți deficitele, „colorați” cifrele să iasă mai bine și „îndulciți” bilanțurile companiilor de stat. Cam așa sunau ordinele pe care le dădeau șefii guvernelor în urmă cu 20 de ani. Acum, cu siguranță, o astfel de situație nu mai este posibilă. Nu pentru că guvernul României nu ar visa la o astfel de cosmetizare a cifrelor, ci pentru că, în acest moment, pârghiile pe care le au la dispoziție Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană pentru a verifica finanțele publice sunt mult mai numeroase.

De exemplu, standardele statistice europene impun chei de control care fac mult mai dificilă raportarea de cifre false. Și FMI și Comisia Europeană s-au fript cu Grecia și acum suflă și în iaurt.

În plus, există un schimb de informații între statele europene, stipulate de tratatul fiscal care sunt gândite pentru a preîntâmpina deraieri majore de la țintele fiscale și bugetare asumate de state.

Cel mai recent exemplu este cel al Italiei care are un conflict cu Comisia Europeană pe tema construcției bugetare și, respectiv, a deficitului bugetar prea mare.

Deocamdată, România lucrează la construcția bugetului. Nu avem cifre, nu avem date concrete, doar speculații legate de salarii bugetare sau pensii. Tocmai din acest motiv vine Fondul Monetar Internațional la București. O temă importantă de discuție este cea privind datele bugetare. Ne putem aștepta ca reprezentanții FMI să fie ca de obicei foarte atenți cu datele de buget. Poate chiar exigenți. Auspiciile nu sunt foarte bune. Reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria a declarat deja ieri că se așteaptă ca anul acesta bugetul să ajungă la un deficit de 3,6% din PIB. Fapt care, probabil, că a ridicat deja tensiunea ministrului finanțelor român.

În orice caz, tehnicienii de la FMI vor analiza cu atenție bugetul pe anul viitor și vor pune întrebări delicate specialiștilor români.

Trebuie spus că FMI se află într-o misiune tehnică bazată pe relația stabilită cu țara noastră, iar misiunea se va încheia cu un raport de țară. Astfel, în 12 noiembrie a.c., ziua în care se va încheia misiunea FMI în România, vom afla mai multe date despre construcția bugetului pe anul 2019.

Mai trebuie spus că FMI continuă să colaboreze cu statele acolo unde Comisia Europeană are mai puține instrumente. Adică, în misiunile tehnice care analizează situația bugetului, sănătatea financiară a companiilor de stat (cu siguranță, FMI va observa slăbirea intensității aplicării guvernanței corporative) sau indicatorii importanți ai sistemului bancar. Va fi, fără îndoială, o misiune a FMI cât se poate de interesantă.

Pe de altă parte, evoluția economiei europene trebuie să atragă atenția. Sunt doi indicatori care ne pot pune pe gânduri: inflația care crește și încetinirea creșterii economice.

Inflația anuală din zona euro a crescut la 2,2%, în luna octombrie, de la 2,1%, în septembrie, situându-se la cel mai ridicat nivel din ultimii aproape șase ani, conform datelor publicate de Eurostat.

Tarifele la energie au urcat cu 10,6%, ritmul de creștere fiind peste cel din luna septembrie, de 9,5%. Topul scumpirilor este completat de alimente, alcool și tutun, care au cunoscut o creștere cu 2,2%, urmate de servicii, cu o scumpire de 1,5%.

Creșterea inflației pune în discuție și o creștere a dobânzilor. Concomitent, creșterea economică încetinește în trimestrul trei la 0,2%, zona euro, și 0,3%, Uniunea Europeană. Pentru o economie legată ombilical de Uniunea Europeană, precum cea a României, evoluțiile din zona euro sunt esențiale. Ele vor influența și situația economiei românești. Din acest punct de vedere, construcția unui buget echilibrat pe anul viitor este esențială. Din acest punct de vedere, vizita FMI este binevenită.

Economia românească intră sub lupa FMI (AUDIO)
549