Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Controverse pe tema bitcoin. Roubini vs. bancherii de investiții

bitcoin.jpg

Controverse pe tema bitcoin. Roubini vs. bancherii de investiții.
Controverse pe tema bitcoin. Roubini vs. bancherii de investiții.
Image source: 
pixabay.com

Tehnologia care stă la originea bitcoin este prezentată ca un posibil remediu pentru tot răul din societate, de la sărăcie la foamete. Dar în spatele unui discurs care vorbește despre descentralizare și libertate tehnologică, blockchain nu este decât o cursă spre profit a unei minorități, afirmă tranșant Nouriel Roubini într-un articol publicat, în colaborare cu Project Syndicate 2018, de cotidianul francez Les Echo.

Valoarea bitcoin a scăzut de la începutul acestui an cu 70%. Dar, de fapt, toate criptomonedele au cunoscut căderi importante ale cotațiilor lor, până aproape de 90%. În același timp, monedele virtuale au o mare expunere la fraudă, în sensul că patru din cinci monede emise sunt încă din start false.

În fața scăderii valorii monedelor virtuale au fost găsite noi avantaje ale tehnologiei blockchain, registrul electronic care administrează emiterea și tranzacțiile cu criptomonede.

De fapt, tehnologia blockchain este cea mai supraestimată și cea mai puțin utilă din istoria omenirii. În loc să fie un ideal, tehnologia este de fapt o formă a unui infern economic, este de părere Roubini.

O mână de oameni se pretinde a fi un fel de Mesia în domeniul economic, spunând că iau apărarea maselor sărace, marginalizate și aflate în afara lumii bancare și că pot crea o bogăție de miliarde de dolari din nimic.

Dar, trebuie observată extrema centralizare a acestui sistem, aflat în mâinile a câtorva inițiați numiți „mineri”. Bursele și administratorii sistemului nu au nimic de-a face cu democrația sau descentralizarea, ci se află doar într-o cursă pentru profit.

Un grup restrâns de companii, înființate în Rusia, Georgia sau China, controlează între două treimi și trei sferturi din activitatea de „minerit” și cresc regulat costurile tranzacțiilor pentru a-și mări profitul.

Astfel, susținătorii monedelor virtuale îi invită pe investitori să aibă încredere într-un cartel anonim și care sfidează regulile de drept în locul reglementărilor băncilor centrale și ale intermediarilor financiari.

Aceeași situație este și în ceea ce privește activitatea de tranzacționare. 99% din tranzacții se derulează pe burse centralizate care sunt periodic piratate, iar monedele furate nu mai pot fi recuperate niciodată. Totodată, accesul la registrele blockhain este limitat și controlat de persoane așa-zis „calificate”.

Nicio instituție serioasă nu își poate permite ca tranzacțiile sale să fie verificate de un cartel anonim, controlat din umbră de o cleptocrație autoritară, concluzionează Nouriel Roubini.

În ciuda acestor opinii, bitcoin continuă să fie interesant pentru zona financiară tradițională. Astfel, banca de investiții Morgan Stanley arată într-un raport, citat de cotidianul francez Les Echo, că monedele virtuale au devenit o clasă de active ca oricare altele pentru bănci și fonduri de investiții. Dacă în urmă cu un an șeful băncii de investiții americane spunea referitor la bitcoin că „un lucru” care crește cu 700% într-un an este prin definiție speculativ, acum, criptomoneda se găsește pe lista activelor instituționale.

Cum s-a ajuns aici? Morgan Stanley afirmă în raportul intern că piața a evoluat. În ultimele luni, administratorii fondului de investiții Fidelity au anunțat lansarea unei societăți dedicată tranzacțiilor cu bitcoin, Goldman Sachs lucrează de câteva luni la lansarea unui „desk crypto”, iar fondul Black Rock a format o echipă de specialiști dedicată monedelor virtuale. Investitorii instituționali dețin acum active de 7 miliarde dolari, dintr-o piață estimată la 200 miliarde dolari. O creștere importantă dacă ne gândim că acum doi ani achizițiile erau egale cu zero.

Sunt, după cum se poate vedea, două viziuni complet diferite. Cea a lui Nouriel Roubini, absolut critică la adresa monedelor virtuale, cealaltă mult mai pozitivă a marilor instituții financiare internaționale. De partea cui este dreptatea? Este prea devreme să putem da un verdict.

Controverse pe tema bitcoin. Roubini vs. bancherii de investiții (AUDIO)