
Economie
Delegație FMI, la Guvern. Pe agendă: deficitul bugetar și bugetul pe 2019
fmi.jpg

Misiunea Fondului Monetar Internaţional care a ajuns la București este condusă de şeful misiunii FMI pentru România, sud-coreanul Jaewoo Lee. Delegația se va afla în țară până pe 12 noiembrie.
În prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional, însă instituţia financiară evaluează anual evoluţia economiei româneşti. Consultările constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare şi economice de urmat pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.
"Echipa FMI va evalua recentele evoluţii economice şi financiare din România, va actualiza perspectivele macroeconomice şi va discuta bugetul pe 2019. Vizita va folosi, de asemenea, ca pregătire pentru misiunea de consultare pe Articolul IV, care va avea loc la începutul anului viitor", anunţa, săptămâna trecută, un alt reprezentant zonal al instituției, pentru România şi Bulgaria, Alejandro Hajdenberg.
Același oficial anunța în trecut că estimează pentru România un deficit bugetar de 3,6% din PIB în acest an. Ţinta Guvernului în ceea ce priveşte deficitul bugetar este de sub 3% din PIB, obiectiv asumat de România în cadrul Tratatului de la Maastricht.
E de așteptat ca delegația FMI să deschidă și subiectul creșterii economice. În septembrie, Alejandro Hajdenberg spunea că FMI se află în proces de revizuire a estimărilor privind creşterea economică a României în acest an de la 5,1% în prezent spre zona de ”4-4,5%”, aceste date fiind încă în discuţie.
Despre evoluțiile economice și evetuale măsuri necesare se discută marți și la sediul Băncii Naţionale, unde Consiliul de administraţie al BNR are programată ultima sedinţă pe probleme de politică monetară din acest an.
În cadrul acestei şedinţe, membrii Consiliului vor lua o decizie privind politica monetară şi vor aproba cel de-al patrulea „Raport asupra inflaţiei” din acest an. Economiştii din bănci dau cele mai multe şanse variantei ca Banca Centrală să menţină rata dobânzii de politică monetară.