Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Creșterea salariului minim - măsura care nu mulțumește pe nimeni

portofel.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay.com

Salariul minim pe economie va fi majorat de la 1 decembrie  şi va fi diferenţiat în funcţie de studii, respectiv 2080 de lei valoarea standard și 2.350 de lei pentru cei care au studii superioare sau minim 15 ani vechime. Atât sindicatele, cât și mediul de afaceri par a fi de acord: avem de a face cu o măsură per ansamblu bună, dar care vine cu anumite probleme. Printre aceste neajunsuri enumerăm: șocul financiar produs companiilor, favorizarea fraudei de pe piața muncii și plafonarea a din ce în ce mai multe salarii la valoarea indemnizației minime.

Valoarea salariului minim pe economie a cunoscut o creștere galopantă în ultimii ani. Cu numai 5 ani în urmă, spre exemplu, indemnizația minimă era 850 de lei burt, respectiv 636 lei net, adică ”în mână”. Acest indicator economic foarte important a crescut de atunci de la an la an, astfel că în 2018 valoarea sa a ajuns la 1900 de lei brut, adică puțin peste 1300 de lei net.

Guvernul actual vrea acum ca salariul minim brut să crească la 2080 de lei de la 1 decembrie. Practic, o creștere netă de aproximativ 100 de lei. În plus, cei cu studii superioare sau care au minimum 15 ani vechime în muncă vor primi 2.350 de lei brut, adică aproximativ 1600 de lei ”în mână”.

IMM-uri: La sfârșit de ani, nu sunt bani de măriri; e o aberație

În acest condiții, sindicatele, chiar și firmele, salută măsura, însă vin totodată cu anumite critici. Companiile, spre exemplu, nu sunt mulțumite de faptul că mărirea vine intempestiv, la final de an, luând evident pe nepregătite firmele. Florin Jianu, fost ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism, actual președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, afirmă, într-un interviu acordat RFI, că ”sigur că nu suntem de acord cu mărirea salariului minim pe economie la sfârșitul anului. Bugetele companiilor se realizează de la 1 ianuarie. La sfârșit de an, cu siguranță nu mai sunt bugete disponibile pentru mărirea salariilor. Nu s-a întâmplat niciodată ca salariul minim pe economie să fie mărit pe parcursul anului, el se stabilește la începutul anului fiscal. E o aberație și un nou sens pe care îl trăim în aceste zile să mărim salariul minim pe final de an”.

Florin Jianu mai explică faptul că ”noi (n.r. mediul de afaceri) suntem de acord cu măririle de salariu. E absolut normal ca România să treacă într-o altă zonă de competitivitate. Nu suntem însă de acord cu această fiscalitate ridicată pe forța de muncă”.

Ascultă:



Fost ministrul, actual reprezentant al mediului de afaceri atrage atenția că micii întreprinzători vor fi cei mai afectați. E vorba în special de afacerile ”tinere” care au creat locuri de muncă noi.

Sindicate: Se produce o aplatizare a veniturilor. Avem 2 milioane de lucrători cu salariul minim

Surprinzător sau nu, cel puțin parțial nemulțumiți sunt și reprezentanții angajaților. Liderul sindical de la Cartel Alfa, Bogdan Hossu, atrage atenția că aceste intervenții în forță ale Guvernului riscă se destabilizeze piața muncii, să favorizeze frauda fiscală în sector și, poate cel mai important, să provoace o ”aplatizare” a unui număr din ce în ce mai mare de salarii: ”E un pas înainte în conjunctura actuală, dar în mod normal statul nu trebuia să intervină. Avem o lege a dialogului social care blochează negocierile colective. În mod normal, statul ar trebui să intervină la limitele inferioară și superioară (n.r. ale salariului minim), lăsând partenerii sociali să negocieze. (...) Avem o aplatizare a veniturilor, avem oficial în România 2 milioane de lucrători înregistrați cu salariul minim”.

”De fapt e o formă indirectă prin care statul stimulează frauda fiscală în sectorul pieței muncii”, mai spun Bogdan Hossu.

Ascultă:



Sindicatele sunt departe așadar de a fi total mulțumite de creșterea salariului minim pe economie, care aduce concomitent bani mai mulți la bugetul de stat, nu doar în buzunarele angajaților. Președintele Consiliului Național al IMM-urilor, Florin Jianu, spune că, dacă Guvernul e într-adevăr interesat de creșterea nivelului de trai al populației, ar trebui să modifice modelul impozitării: ”Nu suntem de acord ca, odată cu mărirea salariului minim, jumătate din bani să ajungă la stat, iar statul să prezinte ca pe o mare realizare această mărire a salariului minim, când de fapt el câștigă din acest lucru. Ar trebui să regândim impozitarea la nivelul salariului minim pe economie, așa încât mărirea să meargă 100% la oameni, nu jumătate la stat, jumătate la oameni. Speculăm că bugetul de stat are nevoie de bani, iar acum s-a inventat această mărire cu o lună înainte de sfârșitul anului”.

Ascultă:



Analist: Patronii vor apela la subterfugii financiare

În fine, care este opinia specialiștilor? Analistul economic Mircea Coșea explică faptul că adevărul e undeva la mijloc: măsura este bună, dar produce dezechilibre serioase: ”Cred că România trebuia să aibă o creștere importantă a salariului minim. Deci, este un punct pozitiv. Ea urmărește și o creștere a veniturilor la buget și o suplimentare a fondului de pensii. Problema este o aplatizare a veniturilor, avem oficial în România 2 milioane de lucrători înregistrați cu salariul minim. (...) Mulți dintre patroni nu vor putea să suporte această mărire și vor recurge la subterfugii financiare. Spre exemplu, să scrie pe hârtie o leafă, iar în realitate să dea altă leafă. Economia neagră ar putea crește”.

Ascultă: