Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muncitorii străini aduși în România, plătiți cu salariul minim

Firmele din România vor putea aduce muncitori din afara Uniunii Europene pe salariul minim, și nu pe salariul mediu brut pe ţară, așa cum era până acum. Măsura se regăsește într-o lege adoptată în Parlament. Astfel, un lucrător extracomunitar va putea fi plătit cu 1.162 de lei, net, în loc de cel puțin 2.500 de lei net. Este o măsură  necesară, având în vedere criza majoră de muncă de pe piață, spune la RFI, Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

“(…) Străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin două ori câştigul salarial mediu brut. Prevederile alin. (1) referitoare la nivelul salariului înscris în contractul de muncă nu se aplică în cazul străinilor angajaţi în sistemul bugetar al căror salariu este stabilit potrivit legislaţiei privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu excepţia lucrătorilor înalt calificaţi”, se arată în noul act normativ.

Potrivit lui Mohammad Murad, numai în turism ar fi nevoie de încă 200.000 de salariați. În acest sector, au fost aduși deja muncitori din Etiopia, Nepal și Filipine.  “Mi se pare o discriminare ca românii să fie plătiți, în țara lor, mai puțin ca un străin care vine pe același post. Sunt convins că acum va crește foarte mult importul de muncă din străinătate, ceea ce nu e lucru rău, important e să producem”, mai spune Mohammad Murad. În opinia acestuia, criza se regăsește și în calitatea mai slabă a serviciilor oferite, pentru că, neavând personal calificat, hotelurile și restaurantele se vor mulțumi cu orice, numai să accepte să lucreze."M-aș fi bucurat să avem două surse umane importante: una din import, pentru că nu avem altă soluție, a doua, să convingem românii care au plecat să se întoarcă în țară pentru că este nevoie de ei. Ar mai putea exista încă una, și anume transferul angajaților de la stat, în mediul privat", explică  președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc. Pe de altă parte, investitorii cer sprijinul statului, care să nu mai impoziteze ca venituri salariale transportul și cazarea angajaților.

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL: