Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Culisele unei creșteri economice mai mari decât așteptările

Institutul de Statistică a publicat joi, 5 decembrie, datele privind creșterea economică pe primele nouă luni ale anului.

Analiștii financiari au avut parte de o surpriză. Cifra de creștere economică anunțată de Institutul de Statistică a depășit toate așteptările. Astfel, în trimestrul trei, avansul anual al produsului intern brut a fost de 4,2%. Un ritm suprinzător de mare, cu atât mai mult cu cât, de exemplu, chiar Banca Națională anticipa în ședința Consiliului de administrație de săptămâna trecută, că economia va decelera în trimestrul al treilea. În schimb, cifrele arată o creștere cu 1,9%, ceea ce anualizat s-ar apropia de 8%, cea mai mare creștere trimestrială din Uniunea Europeană.

Cifrele sunt importante într-un context destul de complicat, dacă luăm în calcul că nu mai departe de săptămâna trecută a apărut o dezbatere cu întrebarea: cine are dreptate? Comisia Europeană care prognozează o creștere anul acesta de 3,6% sau Comisia Națională de Prognoză care estimează un nivel de 4,5%?

Este o diferență importantă, iar dacă prognoza de creștere a Comisiei Europene va fi departe de realitate, va fi un bun prilej pentru guvern să afirme că, din nou, instituțiile europene s-au înșelat. Cifra de creștere pe trimestrul trei și cifra anuală, aduc vânt din pupă pentru estimarea Comisiei Naționale de Prognoză.

Deocamdată, nu sunt clare datele concrete care explică nivelul de creștere care a surprins pe toată lumea. Consumul și-a temperat creșterea, anul acesta, până la 5,2%. Exporturile au crescut cu 9,1%, importurile cu 9,5%, ceea ce înseamnă că exportul net are în continuare o contribuție negativă în PIB.

Industria a crescut cu 4,1% (și să nu uitâm că industria are o pondere de 25% din produsul intern brut), dar construcțiile au scăzut cu 4 procente.

Toate cifrele de creștere (industria și consumul) sunt decente, dar se află aproape la jumătate față de anul trecut. Consumul, de exemplu, a încetinit din cauza creșterii inflației, dar și a scăderii încrederii consumatorilor.

De asemenea, industria românească este dependentă de exporturile către Uniunea Europeană. Atât prin companiile cu capital românesc, dar și prin firmele străine care au inclus România în lanțul de valoare. Este adevărat că nu într-o zonă cu o valoare adăugată prea mare.

Din acest punct de vedere, este îngrijorătoare scăderea economică ușoară a Germaniei, de 0,2% în trimestrul trei. Probabil că aceasta este o veste rea care anulează aproape tot elanul dat de cifra bună de creștere anunțată de Institutul de Statistică.

Scăderea economiei germane este și ea surprinzătoare, dacă avem în vedere că, în trimestrul trei al acestui an este singura economie europeană care a scăzut. Singura, dar importantă, pentru că, să nu uităm, Germania și Franța sunt motoarele Europei, nu doar la nivel politic, ci și economic. Deci, scăderea Germaniei nu îngrijorează doar România, ci și întreaga Uniune Europeană.

Dacă privim tabloul creșterii economice la nivel european vom remarca o ofensivă a câtorva state din afara zonei euro. Este vorba despre Polonia, cu o creștere anuală de 5,7%, un adevărat record, Ungaria, cu o creștere de 5%, Slovacia, 4,5% și chiar Bulgaria cu o creștere de 3%. În cazul Bulgariei, creșterea este cu atât mai interesantă cu cât ceilalți indicatori macroeconomici, precum deficitul bugetar sau datoria publică, se situează într-o zonă performantă.

Dacă statele din afara zonei euro au câțiva performeri, zona euro a avut o evoluție modestă. O creștere de numai 0,2% în trimestrul trei și de 1,7% la nivelul anului, îi face pe analiști să constate o oboseală a zonei euro. O oboseală care ar putea să transforme creșterea în stagnare. Așadar, dincolo de cifrele mai mari sau mai mici de creștere a economiei românești, cel mai important este să fim cu ochii pe evoluția creșterii economice din zona euro. Pentru că, în ultimă instanță, creșterea economiei românești depinde într-o proporție importantă, de zona euro.

 
Culisele unei creșteri economice mai mari decât așteptările (AUDIO)