Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


PSD: Tigrul România se bate cu Polonia. "Poate peste 10 ani"

euro.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Am depășit economia Greciei, urmează sa depășim Cehia și Polonia – afirmă un lider PSD într-o emisiune televizată, pe fundalul creșterii economice pe care o înregistrează și în acest an România. 

Statistic, România a depășit într-adevăr Grecia, din punct de vedere al produsului intern brut total și este pe locul 16 la nivelul Uniunii Europene, cu o pondere de 1,2% din economia comunitară. Devansarea Cehiei pare posibilă, însă Bucureștiul rămâne la ani lumină în spatele Poloniei. Și la cum merg lucrurile, este foarte posibil ca decalajele să crească, în loc să se reducă, explică, la RFI, analistul economic Dragoș Cabat:

D.C: E foarte ușor să depășești o țară cu jumătate din populaâia ta. Sau nu e foarte ușor, pentru că până acum nu am depășit-o: a fost nevoie ca Grecia să aibă mulți ani de recesiune, în timp ce PIB-ul României a crescut. Încă o dată: Grecia are jumătate din populaâia României. Țările mici…sigur, le depășești din punct de vedere al produsului intern brut. 

Rep.: E un al doilea pluton și apoi suntem noi. Realist vorbind, pentru că s-a făcut această afirmație că ne pregătim să depășim și Polonia, ce șanse are România să mai urce măcar o treaptă, în următorul pluton valoric?

D.C.: Mici, în special în măsura în care România a avut creștere economică ridicată, dar ea s-a bazat pe majorări de salarii, pe politică fiscală foarte largă și pe niște dezechilibre economice care s-au acumulat foarte tare. Nu cred că putem ajunge într-un orizont de zece ani să depășim Polonia. 

(…)

Rep.: Un tigru al Europei cum suntem noi, cu o creștere atât de “solidă”, ar trebui să-și facă o prioritate din a trece la moneda unică, la euro?

D.C.: Dacă ne considerăm cu adevărat un tigru, acum ar trebui să trecem la moneda unică. Realitatea este cu totul alta: trăim într-o Românie puternic divizată între oraș și sat. (...) Șansele sunt mici să putem trece, mai ales că începem și să nu mai îndeplinim, din nou, condițiile din Tratatul de la Maastricht și atunci nu avem cum nici tehnic să mai aderăm la moneda unică. (...)

Interviul integral AICI: