Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avertismente tot mai clare privind o viitoare recesiune. Guvernul nu crede

guvern.jpg

Cele mai recente măsuri fiscale, propuse prin ordonanța de urgență, care va fi aprobată azi, arată un intervenționism accentuat al statului în economie, apreciază analistul economic Constantin Rudnițchi.
Cele mai recente măsuri fiscale, propuse prin ordonanța de urgență, care va fi aprobată azi, arată un intervenționism accentuat al statului în economie, apreciază analistul economic Constantin Rudnițchi.
Sursa imaginii: 
site-ul Guvernului României

În urmă cu două zile, Ionuț Dumitru, președintele Consiliului fiscal și economist șef al unei bănci comerciale importante din România a afirmat că nu este exclusă o recesiune tehnică. Mai tranșant a fost în ceea ce privește economia globală, despre care spune că probabilitatea de a apărea o recesiune ciclică este foarte mare. Ionuț Dumitru nu este singurul economist care vorbește despre posibilitatea ca economia românească să intre în recesiune.

În urmă cu o săptămână a spus-o un alt economist șef al unei bănci, Florian Libocor. Acesta a avansat chiar și un termen, respectiv anul 2020. La fel prognozează și Dan Bucșa, economist-șef pentru Europa Centrală și de Est al unei bănci italiene. Acesta spune că există un risc foarte mare ca România să intre în recesiune tehnică, ceea ce înseamnă două trimestre consecutive de scădere economică, anul viitor sau în anul 2020. Dan Bucșa leagă evoluția economiei românești de cea a economiei europene. Există și o cifră precisă. Respectiv, dacă economia europeană va crește cu 1%, România va evita recesiunea, în cazul în care creșterea europeană va fi de sub 1%, România are șanse mari să intre în recesiune.

Sunt prognoze care se învârt în jurul unor cifre și sunt legate de mulți termeni de dacă. Dar ideea apariției unei recesiuni este, după cum se poate vedea, tot mai prezentă.

Ieri, însă, comisia economică a Senatului, condusă de Daniel Zamfir de la ALDE a vrut să pună piciorul în prag. Și pentru că nu putea să îi cheme la comisie pe toți economiștii-șefi care vorbesc despre recesiune, l-a invitat numai pe Ionuț Dumitru. Iar audierea a fost ceva nemaivăzut până acum. Lăsăm la o parte faptul că Daniel Zamfir a afirmat că Ionuț Dumitru s-ar putea afla în incompatibilitate prin funcțiile pe care le deține, cea de președinte al Consiliului fiscal și în același timp, de economist șef de bancă. Este prima dată când apare această idee în spațiul public, iar legea responsabilității fiscale este foarte clară în această privință.

Mai grav este că senatorul Zamfir a afirmat că declarațiile lui Ionuț Dumitru sunt în măsură să influențeze piața și costurile de creditare ale statului. Bineînțeles, trimiterea este la declarațiile președintelui Consilului Fiscal referitoare la recesiunea care ar putea afecta economia românească. Dar o astfel de acuzație era până acum de neimaginat. Este adevărat că Ionuț Dumitru și uneori alți reprezentanți ai băncilor comerciale au făcut prognoze sau afirmații care nu sunt pe placul puterii politice.  Executivul nu vrea să audă decât lucrurile și evoluțiile pozitive din economie. Mai nou, orice intervenție care iese de pe această linie îi deranjează pe reprezentanții puterii politice.  

Cu toate acestea, adevărul trebuie spus. Iar acest lucru s-a întâmplat chiar ieri, când banca ING a avertizat, într-un raport, că "România s-ar putea găsi într-o situație dificilă în perioada următoare, în condițiile în care politicile fiscale și poziția bugetară se află în cea mai proastă situație post-criză, creșterea economică decelerează, iar țara intră în febra electorală, cu multe din promisiunile precedente costisitoare păstrate pentru a maximiza impactul la următoarele alegeri".

În tot acest context tensionat, guvernatorul Mugur Isărescu pledează pentru prudență. Prezent la o conferință organizată de Camera de Comerț și Industrie a municipiului București, guvernatorul Isărescu a vorbit  despre nevoia ca România să aibă o creștere economică sustenabilă, iar pentru progres este nevoie de o convergență durabilă cu indicatorii economici europeni.

Și pentru ca ziua de ieri să fie și mai grea, profit.ro a publicat informația că printr-un mesaj de la Bruxelles, Comisia Europeană cere României să reducă deficitul bugetar cu 1%, anul viitor. Ceea ce face și mai complicat proiectul de buget al anului 2019.

Chiar dacă reprezentanții puterii neagă uneori realitatea, indicatorii economici sunt neiertători. Iar aceștia arată că o recesiune este posibilă.

 
Avertismente tot mai clare privind o viitoare recesiune. Guvernul nu crede (AUDIO)