Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vine recesiunea? Dan Suciu (BNR): Nu e momentul să intrăm în panică

Leu minim istoric euro.jpg

Leul se depreciază faţă de euro (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Leul se depreciază faţă de euro (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

„Nu e momentul să intrăm în panică”. Iată mesajul transmis de purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu, care spune la RFI că previziunile unor analişti privind instalarea unei recesiuni economice pot crea panică pe pieţe.

Mai mulţi experţi au avertizat că există riscul unei recesiuni tehnice, adică două trimestre consecutive de scădere economică.

Dan Suciu spune că nu există semne în acest sens: „Noi pur şi simplu la Banca Naţională nu vedem nici un semn de recesiune în acest moment. Avem o creştere economică relativ sustenabilă, ba chiar reflectă mai bine capacitatea economiei româneşti de a creşte sănătos, decât sunt cifrele acelea mai ridicate (...). Nu e momentul să intrăm în panică”.

Purtătorul de cuvânt al BNR admite totuşi că „e un lucru adevărat aici în ce se spune, legat de economia românească şi anume că avem elemente de deficit, care sunt la limită, să spunem aşa şi care pot îngreuna într-un moment de criză această atenuare a vârfurilor, pe care le pot determina anumite recesiuni”.

Dan Suciu atrage atenţia că „o criză se induce prin panică. Multă panică duce la criză, multă panică prostească, dacă pot să spun un cuvânt urât”.

 
Dan Suciu, despre avertismentele unor experţi privind recesiunea