Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adrian Vasilescu (BNR): Creditele nu vor fi afectate de noile măsuri. Românii nu se îmbulzesc să ia împrumuturi

creditare.jpg

Image source: 
pixabay.com

Creditele de consum ating cel mai ridicat ritm anual de creștere de după criză, chiar dacă dobânzile au crescut.  Și finanțarea companiilor private este în creștere, în vreme ce creditele pentru locuințe, deși încă importante în ponderea totală, dau semne de încetinire - reiese dintr-o  analiză de profil făcută de profit.ro.

Rămân însă semne de întrebare referitoare la evoluțiile ulterioare, în condițiile în care, de la 1 ianuarie, se schimbă plafonul de îndatorare, iar consumatorii nu vor mai putea lua credite cu o rată de peste 40% din venituri pentru împrumuturile în lei.Apetitul pentru credite s-a păstrat pentru că Banca Națională a avut în vedere menținerea unui echilibru în acest sector – explică, la RFI, Adrian Vasilescu. Intrarea în vigoare a noilor măsuri prudențiale, de anul viitor, nu ar urma să producă un impact major în piață, estimează consilierul guvernatorului BNR: 

A.V.: Uitați-vă cum a intervene Banca Centrală. Se știe că inflația și dobânzile sunt surori siameze. Cea mai bună cale de a bloca inflația este urcarea dobânzii de politică monetară. Iar Banca Națională nu a făcut altceva decât să urce dobânda numai până la 2,5%, în condițiile în care inflația era la 5,4. Din două motive. Ca să nu influențeze negative creșterea economică și mai departe să nu influențeze blocarea creditelor.(…) Dobânzile au crescut, dar au crescut la niveluri firești. 

Rep.: Se apropie 1 ianuarie, când intră în vigoare măsuri macro-prudențiale: populația nu va mai putea împrumuta peste 40% din venituri, credite în lei. 

A.V.: Dar uitați-vă la medie, nu vă uitați la cotele excentrice. Cu cât s-a împrumutat populația în toată perioada asta? Cu 44%!

Rep.: Mă interesează felia de credite de consum. Acolo, o persoană cu venituri mici nu va mai putea lua credit.

A.V.: Adică o scădere de 4% credeți că va influența piața în vreun fel? Iar la case, în condițiile în care îți cumperi o casă de domiciliu, va fi chiar cu un punct procentual în plus. 

Rep.: Vorbim și de comportamentul clienților. E posibil acum, pe final de an, să vedem o îmbulzeală a oamenilor la bănci?

A.V.: Din moment ce nu vedeți o îmbulzeală înseamnă că oamenii au înțeles foarte bine că nu va fi mare lucru. 

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, în dialog cu Alex Olaru: