Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Industria lemnului dezbate starea pădurilor la „Forumul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi”

paduri defrisate.jpg

Image source: 
greenpeace.org

Proprietari și administratori de păduri din toată țara, producători de mobilă, organizații de mediu și asociații ale forestierilor și-au dat întâlnire la București cu scopul de a analiza și a pune în dezbatere starea actuală a pădurilor din România și identificarea unor soluții care să salveze o întreagă economie forestieră, aflată în pragul colapsului.

 

Întâlnirea este stabilită în cadrul celei de a doua ediții a Forumului Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi care se desfășoară pe 7 decembrie 2018, la Hotel Epoque București, cu începere de la ora 10,00. Acest eveniment este organizat de Fordaq România– Comunitatea Forestierilor, în parteneriat cu Consiliul Pădurilor și Dezvoltării Rurale. Tema principală de dezbatere este Starea Pădurilor conform datelor Inventarului Forestier Național - Ciclul II. Valorificarea resurselor forestiere”.

 

La masa de discuții vor fi prezenți reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor care vor prezenta rezultatele Inventarului Forestier Național - Ciclul II. Acest inventar forestier este o cercetare statistică de mare anvergură a pădurilor, bazată pe aproximativ 25.000 de piete de probă fizice și aproximativ 1 000 000 piete de probă fotointerpretate, derulată în cicluri de câte cinci ani, prin revenirea pe aceleași piete de probă. Prin revenirea în perioada 2013 – 2018 în pietele de probă inventariate în Ciclul I în perioada 2008-2012 rezultă date esențiale, cu erori de 1-2 % privind:

- suprafața fondului forestier

- volumul de masă lemnoasă și starea pădurilor

- raportul dintre creșterea pădurii/ volumul "dispărut" din păduri.

 

Pornind de la informațiile privind starea pădurilor furnizate de către Inventarul Forestier Național, specialiștii din domeniu și reprezentanții autorităților vor încerca să ofere răspunsuri la întrebările esențiale pentru sectorul forestier:

  • Care este starea pădurilor României ?

  • Cum ar trebui gospodărite pădurile din punctul de vedere al mediului în contextul schimbărilor climatice?

  • Lemnul o resursă regenerabilă. Este industria lemnului sustenabilă?

  • Cum punem România pe direcția politicilor europene privind utilizarea biomasei pentru producerea de energii din surse regenerabile?

  • Ce ar trebui să facem pentru o mobilizare sustenabilă a resurselor forestiere? Priorități de finanțare a sectorului forestier în Programul National de Dezvoltare Rurală.

  • Care este starea sectorului forestier și a industriei de prelucrare a lemnului, inclusiv industria mobilei?

 

 

În cadrul Forumului va fi lansată și o ediție actualizată a "Raportului privind starea pădurilor și industriei lemnului"- raport elaborat și asumat de către Fordaq România.

 

 

În toamna anului 2018, ca urmare a reducerii consumului atât din partea populației cât și din partea industriei lemnului, piața lemnului s-a prăbușit și a intervenit un blocaj al cererii. La primele licitații organizate de către RNP-Romsilva pentru producția anului 2019, procentele de adjudecare a masei lemnoase au variat între 19 % la Arad și 51 % la Alba! Blocajul și decapitalizarea agenților economici din exploatarea lemnului și criza de forță de muncă creează pentru 2019 premise ale unei noi crize de resursă atât pentru populație cât și pentru industria lemnului! Practic, întreaga ramură a economiei forestiere a fost destabilizată în ultimii trei - patru ani.