Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Compromis salvator la summitul G20 de la Buenos Aires

buenos_aires.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Liderii mondiali au semnat la Buenos Aires un acord prin care se reafirmă angajamentul din partea celor mai puternice economii faţă de un comerţ multilateral şi către „o ordine internaţională bazată pe rigoare”. De asemenea, se doreşte o reformă a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, scrie The Guardian.

La începutul summit-ului nu existau garanţii că se va ajunge la un consens privind comunicatul comun final, având în vedere că negociatorii americani au adoptat o poziţie dură şi au respins orice menţiune a multilateralismului, a „ordinii bazate pe reguli” sau a rolului central al Fondului Monetar Internaţional (FMI). Reprezentanţii Uniunii Europene şi ai altor 19 ţări au lucrat în timpul săptămânii pentru a salva un comunicat comun, totul culminând într-o sesiune care a durat toată noaptea de vineri spre sâmbătă.

Deşi comunicatul comun reţine unele dintre principiile de bază privind comerţul şi guvernarea globală, probleme precum migraţia şi refugiaţii sunt menţionate doar în treacăt. În ceea ce priveşte schimbările climatice, nu este notat niciun progres de la summit-ul de anul trecut, de la Hamburg. Precum în Hamburg, un paragraf reflectă scepticismul din partea SUA privind schimbările climatice, iar altul recunoaşte seriozitatea ameninţării şi nevoia unui efort comun pentru a combate această problemă, reflectând viziunea celorlalte membre G20.

Limbajul de compromis păstrează principiile de bază asupra cărora au insistat majoritatea liderilor în Buenos Aires, la schimb pentru o recunoaştere a problemelor fundamentale în sistemul internaţional de comerţ şi un angajament spre a le rezolva. În mod special există un angajament pentru a reforma Organizaţia Mondială a Comerţului. Liderii au căzut de acord să facă progrese semnificative privind această reformă înainte de viitorul summit G20 de la Osaka din iunie 2019.

Comunicatul începe prin a enunţa principiul asupra căruia oficialii europeni au insistat, dar care nu este apreciat în mod deosebit de SUA: „Ne reafirmăm angajamentul pentru a lucra împreună spre a îmbunătăţi o ordine internaţională bazată pe reguli care este capabilă să răspundă eficient la o lume care se schimbă rapid”. Delegaţia SUA s-a opus la această referinţă spre o „ordine internaţională bazată pe reguli”, argumentând că sistemul actual, guvernat de Organizaţia Mondială a Comerţului şi FMI, defavorizează SUA şi a permis Chinei să scape nepedepsită după ce a folosit practici incorecte în comerţ.

Un paragraf crucial privind comerţul exprimă acest compromis: „Comerţul internaţional şi investiţiile sunt motoare importante ale creşterii, productivităţii, inovaţiei, creării de locuri de muncă şi ale dezvoltării. Recunoaştem contribuţia pe care sistemul multilateral de schimb a adus-o în acest scop. În prezent, sistemul nu îşi atinge obiectivele şi există loc pentru îmbunătăţiri”.

Ultima dispută, care a fost rezolvată la 6:30 sâmbătă dimineaţa, a fost cea privind refugiaţii şi migraţia, SUA opunându-se la referiri cu privire la rolul organizaţiilor multilaterale în gestionarea problemei şi responsabilitatea ţărilor bogate. Compromisul amână gestionarea crizei până anul viitor, când Japonia va prelua preşedinţia G20.