Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Facilități salariale pentru construcții. Guvernul deschide „cutia Pandorei”

constructii.jpg

Sectorul construcțiilor se află în dificultate, dar soluția acordării unor facilități fiscale pentru salariile din construcții este discutabilă.
Sectorul construcțiilor se află în dificultate, dar soluția acordării unor facilități fiscale pentru salariile din construcții este discutabilă.
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Guvernul a anunțat măsuri excepționale pentru domeniul construcțiilor. Sunt justificate? Da, prin prisma faptului că sectorul se află în scădere, în primele nouă luni ale anului căderea fiind cu 2,2%, față de aceeași perioadă a anului trecut. O scădere care are loc nu doar în România, ci la nivel european.

Mai mult, construcțiile ocupă o poziție modestă în ceea ce privește contribuția la formarea produsului intern brut, având o pondere mai mare decât agricultura și aproape egală cu cea a activităților de spectacole și recreative. Spre deosebire de cele două sectoare, contribuția construcțiilor la creșterea economică este zero.

Un sector aflat în recesiune are, într-adevăr, nevoie de atenția guvernului. Dar măsurile anunțate de premier nu sunt neapărat cele mai eficiente.

Cea mai bizară idee este cea a instituirii unui salariu minim special pentru acest sector. Memorandumul încheiat între guvern și patronate prevede un salariu minim brut de 3.000 lei, respectiv un salariu minim net de 500 euro. Desigur, pentru a se ajunge la acest nivel salarial este nevoie de o serie de facilități acordate de stat. Nu este clar din memorandum cât de ample vor fi acestea. Declarațiile premierului sunt vagi. Viorica Dăncilă a declarat că vor fi eliminate taxele pe muncă plătite de angajatori, iar cele pentru angajați vor fi stabilite astfel încât să se ajungă la salariul net de 500 de euro. Săptămâna trecută, patronatele din construcții cereau, pentru aplicarea măsurii, o reducere a contribuțiilor de asigurări de la 40% la 20%. Cu siguranță, vor trebui făcute calcule mai precise.

Dar, există un mare semn de întrebare și anume: facilitățile fiscale se vor aplica pentru toate salariile, indiferent de cuantumul acestora, sau numai pentru salariul minim?

Dacă măsura se va implementa generalizat pentru toți angajații din sectorul de construcții se vor naște trei probleme. Prima, este în ce măsură facilitățile se vor aplica și pentru personalul care lucrează în firme de construcții, dar nu sunt de specialitate, precum economiști sau juriști, de exemplu.

A doua temă este a plății contribuțiilor sociale. Astfel, bugetul nu doar că nu va încasa contribuțiile în contul salariaților, ci va trebui să le achite măcar scriptic pentru a fi înregistrate în contul angajaților și a pensiei acestora.

A treia problemă este legată de faptul că măsura va declanșa un val de cereri din partea altor sectoare economice. De exemplu, reprezentanții firmelor din comerț sau a celor din industria auto sau patronatele firmelor din sectorul agricol vor dori și ele facilități. Va fi dificil pentru guvern să dea un răspuns negativ.

În același timp, în economie vor exista tot mai multe tipuri de salarii. Un salariu minim, un altul pentru lucrătorii cu studii superioare, un altul pentru cei cu o vechime în muncă de cel puțin 15 ani, un alt salariu minim pentru sectorul de construcții și, în fine, o situație deja veche, facilități salariale pentru sectorul de tehnologia informației.

De altfel, angajații din industria IT stârnesc de mult timp invidia altor sectoare economice pentru scutirea de la plata impozitului pe salariu. Facilitatea fiscală a fost considerată ca un factor de dezvoltare al sectorului IT în România. Nu a fost singurul motor de creștere, pentru că dezvoltarea sectorului vine și ca o consecință naturală a dezvoltării economiei digitale.

Să fim realiști! Sectorul construcțiilor este în suferință, pe de o parte, din cauza întârzierii plăților făcute de administrația centrală și locală și, pe de altă parte, din cauza lipsei investițiilor publice. Un fond de garantare poate fi util, impunerea plății unui avans de 30% din valoarea lucrării, de asemenea. Schimbarea regulilor de achiziții publice s-a mai făcut, dar fără efecte vizibile.

Așadar, mult mai eficient pentru sectorul construcțiilor ar fi să existe lucrări de infrastructură. Facilitățile fiscale pentru salariile din construcții pot da naștere unei avalanșe de cereri din tot mai multe sectoare ale economiei.

 
Facilități salariale pentru construcții. Guvernul deschide „cutia Pandorei” (AUDIO)