Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amendă uriașă în piața RCA; nouă firme ar fi crescut prețurile

asigurare_auto_pxhere.jpg

În cadrul investigaţiei, una din firme a recunoscut în integralitate fapta anticoncurenţială
În cadrul investigaţiei, una din firme a recunoscut în integralitate fapta anticoncurenţială
Image source: 
pxhere.com

Consiliul Concurenţei a sancţionat nouă firme de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România cu 53 milioane de euro pentru creşterea tarifelor RCA, asigurarea obligatorie de răspundere civilă.

Sancţiunile au fost date pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă, potrivit autorităţii. Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a spus că este vorba de practici care au luat sfârșit acum doi ani.

Firmele  de asigurare amendate sunt Allianz - Ţiriac Asigurări, Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Euroins România, Generali România, dar și  Groupama, Omniasig Vienna Insurance, Uniqa Asigurări, alături de uniunea din domeniu.

”Aceste schimburi de informaţii sensibile reduc incertitudinea cu privire la strategiile concurenţilor şi favorizează coordonarea comportamentului pe piaţă, eliminând concurenţa. Pe o piaţă concurenţială, companiile trebuie să se întreacă pentru a furniza servicii de calitate în condiţii avantajoase, fiecare stabilindu-şi în mod independent politica de tarife în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

În cadrul investigaţiei, Euroins a recunoscut în integralitate fapta anticoncurenţială şi a furnizat, în cadrul procedurii de clemenţă, o serie de documente şi informaţii ce au avut o contribuţie semnificativă la probarea acesteia şi, ca urmare, a beneficiat de o reducere a amenzii.

”În cazul societăţilor Astra şi Carpatica, Consiliul Concurenţei a luat în considerare o perioadă mai redusă de încălcare a legii, respectiv până la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a retras autorizaţia de funcţionare”, se arată în comunicat.

Chiriţoiu a amintit că piaţa asigurărilor obligatorii auto a trecut prin împrejurări excepţionale, de criză, dar, între timp, a fost implementat noul pachet legislativ şi au fost eliminate, în mare parte, disfuncţionalităţile care au condus, în anii anteriori, la creşteri accentuate ale preţurilor. ”Faptul că s-au înregistrat progrese în funcţionarea pieţei asigurărilor nu înseamnă că nu mai sunt necesare unele ajustări. Vom colabora cu ASF şi Guvernul pentru a identifica măsurile ce se impun pentru armonizarea legislaţiei cu reglementările europene, respectiv consolidarea pieţei pentru a nu conduce la creşterea preţului RCA” a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Primele reacții ale celor amendați

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România a anunţat că a luat act de decizia Consiliului Concurenţei, privind sancţiunile aplicate, şi îşi menţine dreptul de a o contesta în instanţă. UNSAR consideră că, prin activitatea desfăşurată pentru a-şi atinge scopul pentru care a fost înfiinţată, nu a participat la săvârşirea unei fapte anticoncurenţiale. ”În contextul recentei investigaţii a Consiliului Concurenţei, dorim să transmitem că am luat act de decizia acestei autorităţi şi că ne menţinem dreptul de a o contesta în instanţă, considerând conduita noastră pe deplin conformă cu normele de concurenţă. În acest context, subliniem că suntem o organizaţie cu o experienţă de aproape 25 de ani în domeniul asigurărilor şi că rămânem conectaţi la evoluţiile rapide ale societăţii în care activăm, având în centrul acţiunilor noastre consumatorul şi industria, deopotrivă”, au declarat reprezentanţii UNSAR.

UNSAR a subliniat că a iniţiat, încă din anul 2015, un amplu proces de reorganizare şi a demarat un proiect pentru creşterea gradului de transparenţă a industriei locale de asigurări. ”Continuăm astfel demersurile noastre de consolidare a organizaţiei şi lansăm un proiect de raportare prin care vom creşte gradul de transparenţă a industriei de profil în beneficiul consumatorilor, publicând rezultate privind indicatorii cheie agregaţi specifici pieţei. Prin astfel de proiecte, dorim să fim şi mai clari în ceea ce priveşte angajamentul nostru atât faţă de respectarea legislaţiei în vigoare, cât şi faţă de consumatori”, precizează reprezentanţii UNSAR.

Totodată, şi UNIQA Asigurări a anunţat că va contesta decizia autorităţii. ”Subliniem faptul că, prin activităţile întreprinse, compania a acţionat numai în conformitate cucondiţiile legii precum şi în conformitate cu interesele clienţilor săi, iar UNIQA Asigurări va contesta decizia, considerând acuzaţiile ca fiind nefondate. Compania îşi asigură clienţii că, în perioada 2012 - 2016, politica sa de tarifare RCA a fost bazată exclusiv pe strategia independentă de afaceri a companiei, pe studii actuariale complexe, date istorice legate de daunalitatea pe segmente de risc şi expertiză tehnică specifică”, se arată în comunicat.

În această perioadă, pe segmentul de RCA, UNIQA Asigurări susţine că a înregistrat constant pierderi însemnate, uneori aproape de dublul mediei pieţei. ”În majoritatea anilor din perioada respectivă, daunele plătite pe acest segment au depăşit încasările din RCA, UNIQA Asigurări primind în mod constant infuzii de capital din partea acţionariatului său pentru a acoperi aceste pierderi”, se arată în comunicat.