Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea unor amenzi de 53 milioane euro

euro.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Consiliul Concurenței a amendat nouă companii de asigurări și Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) cu o sumă totală de aproximativ 53 milioane de euro. Motivul acestor amenzi este faptul că, în conformitate cu un comunicat al instituției de concurență, firmele de asigurări au făcut înțelegeri de piață pentru creșterea tarifelor la asigurarea de răspundere civilă auto – RCA. Trebuie precizat că perioada vizată de coordonare a comportamentelor de piață ale companiilor a fost între octombrie 2012 și noiembrie 2016.

Sunt câteva lucruri interesante în dosarul RCA. În primul rând, trebuie să ne aducem aminte de contextul în care a avut loc această înțelegere de piață. Au fost ani în care tensiunea dintre companiile de asigurări și transportatori a ajuns la cote maxime. Firmele de transport au protestat în stradă împotriva creșterii tarifelor polițelor RCA. A fost nevoie de intervenția Autorității de Supraveghere Financiară pentru a calma spiritele și chiar reglementatorul pieței a impus o normă administrativă care a stabilit un prag maximal al tarifului pentru RCA. Era, după cum se poate vedea, o mare tensiune pe piață între asigurători, firmele de transport și service-urile auto.

Reprezentanții companiilor de transport strigau pentru oricine vroia să îi asculte că există o înțelegere între firmele de asigurări pentru creșterea tarifului. Un fapt care acum este dovedit de Consiliul Concurenței. Dacă justiția va da câștig de cauză autorității pentru concurență, pentru că unele companii de asigurări au anunțat deja că vor contesta în instanță amenzile aplicate.

Rămâne de văzut ce va decide instanța, dar Consiliul Concurenței nu a pierdut prea des contestațiile făcute de firme în justiție pentru amenzile aplicate.

Al doilea element care atrage atenția în dosarul RCA este incriminarea UNSAR, organizația profesională a companiilor de profil. Coagularea diferitelor industrii în asociații profesionale este totdeauna binevenită. Organizarea sectoarelor economice în patronate sau asociații profesionale este utilă, pentru că în felul acesta investitorii pot deveni un partener de dialog cu administrația centrală sau locală. Dar, de la funcția de reprezentare la cea privind înțelegerile de piață este un drum lung. De altfel, Consiliul Concurenței avertizează în documentele sale de analiză că existența unei organizații profesionale de profil poate fi un factor de scădere a concurenței. Asociațiile profesionale sunt un factor de risc pentru realizarea unor înțelegeri de piață între companii.

Iar domeniul asigurărilor nu este singurul în această situație. Industria alimentară, materialele de construcții sau energia s-au organizat în asociații profesionale de ramură. De altfel, o serie de organizații de profil au fost în atenția Consiliului Concurenței. Cert este că UNSAR și-a depășit scopurile inițiale, profesionale, și a devenit o platformă folosită pentru a face înțelegeri de piață, anticoncurențiale.

Un al treilea element interesant este că ieri președintele Consiliului Concurenței a oferit în fața Comisiei economice a Senatului câteva elemente despre felul în care se derulează investigațiile acestei instituții. Consiliul s-a consolidat din punct de vedere instituțional în ultimii ani, fiind printre cele mai eficiente instituții publice.

La fiecare inspecție inopinată, funcționarii Consiliului preiau date informatice pe care le verifică apoi cu soft-urile proprii. Se caută dovezi ale dialogului dintre reprezentanții unor companii pe tema unor înțelegeri de piață. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a spus explicit că instituția are dovezi care arată că reprezentanții companiilor de asigurări amendate s-au întâlnit la sediul UNSAR, au discutat despre cât de prost merge piața și că trebuie să crească tarifele. Este o descriere bună de care companiile trebuie să țină cont. Deocamdată, Consiliul Concurenței demonstrează că este o instituție puternică și consolidată.

 
Povestea unor amenzi de 53 milioane euro (AUDIO)