Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Circuitul banilor: salarii mai mari, consum crescut, cheltuieli mari cu mâncarea

portofel.jpg

Dacă te iei după ceea se întâmplă în aceste zile în Parlamentul României nu se poate să nu ajungi la concluzia, aberantă, desigur, că criza politică ar fi cum nu se poate mai benefică pentru portofelele românilor., comentează criticul de teatru Mircea Morariu.
Image source: 
Pixabay (Ilustrație)

Cu cât au crescut salariile anul acesta? Institutul de Statistică ne oferă răspunsul raportat la primele nouă luni ale anului sub forma indicatorului numit costul orar al forței de muncă. Creșterea salariilor la nivelul economiei a fost de 14%. Între sectoare economice există însă diferențe semnificative. Astfel, cele mai mari creșteri de costuri salariale s-au înregistrat în sănătate și asistență socială, cu o creștere-record cu 32% și în învățământ cu 26%

Sunt creșteri de salarii substanțiale, dar deloc surprinzătoare. Pentru că mărirea salariilor este vizibilă și în buget, în sensul că anul acesta cheltuielile de personal, adică salariile bugetare cresc constant cu 25% în termeni anuali. Desigur, creșterile de salarii din acest an nu mai sunt o surpriză, dar este interesant de văzut totdeauna care sunt sectoarele care înregistrează cele mai mari sporuri salariale. Iar lucrurile sunt clare: sănătatea și învățământul au cele mai mari creșteri salariale și procentele anuale sunt impresionante.

Spre deosebire de sectorul public, cel privat are cifre mult mai moderate de creștere. Cele mai mare procentaje sunt din sectorul de tehnologia informației, plus 15% și construcții, o creștere cu 14%. Creșterea salariilor din sectorul de construcții este oarecum surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât patronatele din acest domeniu au încheiat recent un acord cu guvernul pentru creșterea salariului minim net la 500 euro. Este adevărat că pentru a ajunge la acest nivel se vor acorda și o serie de subvenții bugetare pentru salariile din această ramură. Însă creșterea salariilor din construcții poate fi pusă pe seama sezonalității cu care se lucrează în acest sector, iar trimestrul al treilea este un moment de vârf.

Cele mai mici creșteri de salarii se înregistrează în trei domenii: în sectorul financiar și de asigurări, plus 7%, activitățile recreative, plus 6% și industria extractivă cu o creștere de 3%. Este ușor de observat că marii câștigători ai acestui an, în materie de creștere a salariilor, sunt sectoarele bugetare. Surpriza mare este că industria financiară, cândva având cele mai mari și mai dinamice venituri salariale, înregistrează acum cifre modeste, ceea ce ne arată că restructurarea sistemului bancar nu s-a încheiat încă.

Ce fac românii cu banii? O parte din ei îi direcționează către consum. Cifrele arată acest lucru. În primele 10 luni ale anului, comerțul cu amănuntul, care reprezintă cel mai fidel nivelul consumului, a crescut cu 5,4%. Pe tipuri de mărfuri, vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun au urcat cu 6,4%, cele de produse nealimentare au crescut cu 6%, iar vânzările de carburanți au crescut cu aproximativ 3%.

Cifrele par solide, dar dacă privim în urmă observăm apariția unei tendințe de încetinire a creșterii. Nivelul de 5,4% este cel mai scăzut din ultimii cinci ani, semn că stimulentele fiscale au început să își consume efectele.

Analiștii prognozează o încetinire a consumului privat de la 10,1% în 2017 la 6% în 2018, 5% în 2019 și respectiv 4,6% în 2020. „Această încetinire are loc pe fondul normalizării venitului real disponibil al populaţiei, rebalansării politicii economice interne şi finalului ciclului investiţional“, arată Andrei Rădulescu, economistul-şef al Băncii Transilvania, într-un raport al băncii.

Să mai adăugăm și datele statisticii europene care arată ce procentaj din totalul cheltuielilor gospodăriilor se orientează către produse alimentare și băuturi nealcoolice. La acest capitol, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană cu o cotă de 27%. adică, aproape o treime din cheltuielile familiei se fac pentru mâncare. Este un nivel mare care vine din cauza veniturilor modeste față de media europeană. Așadar, chiar dacă salariile cresc, structura folosirii veniturilor nu se îmbunătățește.

 
Circuitul banilor: salarii mai mari, consum crescut, cheltuieli mari cu mâncarea (AUDIO)