Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Firma chinezească Huawei, ”pusă la index” de SUA

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Şefa operaţiunilor financiare ale companiei Huawei, Meng Wanzhou, a fost arestată în Canada și ar putea fi extrădată în SUA. Washington-ul investighează Huawei pentru posibile încălcări ale sancţiunilor împotriva Iranului.

Meng Wanzhou, care este fiica fondatorului Huawei, a fost reţinută între două curse de avion, anunță compania. Într-un comunicat, Huawei a informat că a respectat ”toate legile şi regulile acolo unde operează, inclusiv controlul exporturilor şi legile privind sancţiunile în ONU, SUA sau UE”. Într-un comunicat al ambasadei Chinei, este precizat că un cetăţean chinez care ”nu a încălcat nicio lege americană sau canadiană” a fost arestat la cererea SUA. ”China a cerut SUA şi Canadei să corecteze această greşeală şi o elibereze pe Meng Wanzhou”, se arată în comunicatul ambasadei.

Se știe că șefa operaţiunilor financiare ale companiei Huawei a fost arestată la Vancouver pe 1 decembrie. Nu există mai multe detalii privind arestarea, însă SUA investighează Huawei pentru posibile încălcări ale sancţiunilor împotriva Iranului. Huawei a precizat că are puţine informaţii privind acuzaţiile şi că nu este la curent cu faptul că Meng ar fi făcut ceva greşit.

Ministerul Justiţiei din Canada a confirmat data şi locul arestării lui Meng şi a adăugat: ”Ea este căutată pentru extrădare de SUA, iar o audiere privind eliberarea pe cauţiune a fost programată pentru vineri”. Ministerul a adăugat nu poate oferi mai multe informaţii deoarece Meng a cerut să nu fie făcute publice detaliile.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Justiţie din SUA din  New York, despre care Huawei a precizat că ar fi formulat acuzaţiile, a refuzat să ofere comentarii.

Presa americană a informat că Huawei se află sub investigaţie pentru posibile încălcări ale sancţiunilor americane asupra Iranului. Un articol din New York Times a relatat că departamentele Comerţului şi Trezoreriei din SUA au cerut firmei să îşi suspende încălcările sancţiunilor împotriva Iranului şi Coreei de Nord.

SUA au acuzat în mod repetat Huawei că este o ameninţare la adresa securităţii naţionale din SUA, argumentând că tehnologia sa poate fi folosită de guvernul chinez pentru spionaj. Senatorul american Ben Sasse a declarat pentru Associated Press că statul chinez este implicat în mod agresiv în subminarea intereselor SUA privind  securitatea naţională, ”folosindu-se des de entităţi din sectorul privat”. ”Americanii sunt recunoscători faţă de partenerii noştri canadieni pentru că au arestat şefa departamentului financiar”, a precizat el.

Huawei, respinsă în proiecte majore

Compania Huawei a fost exclusă în Marea Britanie de la dezvoltarea unei rețele 5G. Astfel, un operator telecom din Marea Britanie a decis să excludă Huawei de pe lista partenerilor care contribuie la crearea viitoarei rețele 5G.

BT, cel mai mare furnizor de comunicații mobile, fixe și internet din Anglia, a anunțat că Huawei nu va contribui cu echipamente la rețeaua sa 5G, decât în zonele mai puțin importante ale infrastructurii.

Decizia de acum vine după ce, recent, guvernul american a transmis guvernelor și directorilor companiilor de telecomunicații din țările aliate, în special celor unde sunt amplasate baze americane, inclusiv României, un avertisment legat de utilizarea echipamentelor de telecomunicații ale producătorului chinez Huawei, în încercarea de a convinge furnizorii de servicii wireless și de internet din aceste țări să evite respectivele echipamente.

Producătorul chinez nu are acces la zonele esențiale ale rețelei, dar furnizează în continuare echipamente considerate a reprezenta un risc mai mic, precum antenele de telefoane. Excluderea vizează inclusiv rețelele 4G și 3G, de unde vor fi demontate echipamentele Huawei pe același principiu ca și în cazul rețelei 5G - echipamentele Huawei rămân pe segmentele mai puțin importante al infrastructurii.

Purtătorul de cuvânt al BT a declarat că, în fapt, demontarea echipamentelor Huawei din rețelele 3G și 4G a început încă din 2016. Huawei rămâne un partener important pentru BT, a mai declarat purtătorul de cuvânt al operatorului britanic.

Deși nu s-a făcut oficial nicio legătură cu preocupările privind securitatea ridicate inclusiv de serviciul de spionaj al Marii Britanii, acesta pare să fie motivul excluderii companiei chinezești.

Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă au luat deja măsuri similare împotriva celor de la Huawei, americanii avertizându-și partenerii că nu ar trebui să folosească echipamente ale producătorului chinez în structurile de comunicații.

Piețele financiare reacționează nervos

Arestarea fiicei fondatorului Huawei a provocat noi îndoieli legate de armistiţiul comercial pe termen de 90 de zile, convenit sâmbătă, 1 decembrie, la reuniunea G20 din Argentina, de preşedintele american Donald Trump şi preşedintele chinez Xi Jinping, chiar în ziua în care aceasta a fost reţinută. Arestarea şi orice fel de sancţiuni împotriva Huawei, al doilea mare producător de smartphone-uri din lume, ar putea avea repercusiuni majore asupra lanţului global de furnizori din industria tehnologiei.

Acţiunile furnizorilor asiatici ai Huawei, care are printre furnizorii majori şi companiile  Qualcomm Inc şi Intel, au scăzut puternic joi. Contractele futures de pe Wall Street şi acţiunile asiatice au scăzut în urma informaţiilor. Titlurile furnizorilor Huawei au scăzut joi, investitorii fiind îngrijoraţi de impactul arestării lui Meng. Acţiunile Samsung Electronics au scăzut cu 2,3%, iar cele ale Chinasoft International cu până la 13%.

Ancheta împotriva Huawei este similară cu cea care a pus în pericol exiatenţa companiei chineze ZTE, care a recunoscut în 2017 că a încălcat legislaţia americană care restricţionează vânzarea de tehnologie fabricată în SUA în Iran.

La începutul acestui an, Statele Unite au interzis companiilor americane să vândă componente şi software către ZTE, care a plătit, în vară, 1 miliard de dolari, în cadrul acordului de ridicare a interdicţiei.

Surse au declarat pentru Reuters, în aprilie, că autorităţile americane investighează încă din 2016 Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, pentru că ar livra produse de origine americană în Iran şi alte ţări, încălcând legislaţia SUA referitoare la exporturi şi sancţiuni.

Nu este clar cum poate afecta arestarea lui Meng afacerile Huawei. În ianuarie 2013, Reuters s relatat că firma Skycom Tech din Hong Kong, care a încercat să vândă echipamente supuse embargoului fabricate de Hewlett-Packard celui mai mare operator de telefonie mobilă din Iran, avea legături mult mai apropiate cu Huawei decât se ştia.

Meng, cunoscută şi sub numele englezeşti Cathy şi Sabrina, a făcut marte din board-ul Skycom în perioada februarie 2008-aprilie 2009, potrivit declaraţiilor depuse de Skycom în Registrul Companiilor din Hong Kong. Mai mulţi foşti şi actuali directori ai Skycom par să aibă legături cu Huawei.