Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România are doi unicorni: Ce face cu ei?

unic_foto.png

Image source: 
pixabay.com

Magazinul online eMag atinge o cotă de piaţă de un miliard de dolari şi devine astfel al doilea unicorn din România, termen provenit din Statele Unite, ce descrie afaceri de succes. Anul trecut, potrivit datelor Forumului Economic Mondial, au fost evaluate şi au obţinut acest statul doar 57 de companii în toată lumea.

 

Ce contribuţie au unicornii în economia autohtonă? Cum influenţează mediul de afaceri şi mai ales cum ar trebui să se raporteze statul român la astfel de afaceri...sunt întrebări la care răspunde analistul economic Dragoş Cabat:D.C.: Sunt firme foarte mari care devin deosebit de importante pentru țara în care se află. (...) Nu numai că dau donul sau îi stimulează și pe alții să le urmeze exemplul, dar pur și simplu impactul în economia țării respective este foarte mare. Există o integrare pe orizontală și pe verticală foarte importantă. (...) Creșterea economică poate fi mult îmbunătățită dacă vom avea mai mulți unicorni.

Rep: Pot acești unicorni să producă efecte notabile asupra Bursei de la București?

D.C.: Da, în măsura în care economia crește. Sigur că ar fi ideal ca acești unicorni să-și dorească să listeze acțiuni sau obligațiuni într-o formă sau alta pe piața de capital din România. Și în momentul acela evident că, deoarece au o capitalizare foarte mare, ar deveni foarte interesanți pentru investitorii instituționali, pentru fondurile de pensii, pentru fonduri de investiții românești și străine. Deci s-ar putea susține foarte mult piața de capital din România. Din păcate însă la nivelul lor de capitalizare este greu să găsească resurse doar pe piața românească. Dar ar fi o idee deosebită care ar putea ajuta piața noastră de capital. Dacă măcar o emisiune de obligațiuni sau puțin, 5% din acțiuni, le-ar cota și pe piața românească. (...) Sigur că trebuie o discuția între BVB și managementul acestor companii.  
În principal forța de negociere este de partea acestor unicorni. Dacă vor să ajute România o pot face. Dar cu siguranță nu au nevoie de Bursa de la București pentru a se finanța. (…) Dacă statul nu este un bun administrator și acești unicorni, mai devreme sau mai târziu, se vor reloca către țările unde vor găsi o infrastructură mult mai bună pentru afacerile pe care le au.  (…) Acesta este marele pericol, ca România să nu mai devină un pol important în afacerile lor globale, în cazul în care nu li se oferă acea infrastructură și acel mediu de afaceri care să-I ajute în continuare.