Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fondul de Investiții Locale: O nouă pușculiță politică pentru PSD-ALDE?

10 miliarde de euro  ar urma să finanțeze proiecte locale, prin intermediul unui nou Fond, au anunțat liderii PSD.  Fondul de Investiții Locale, așa cum ar urma să fie numit, va fi înființat prin ordonanță de urgență, iar banii vor fi cuprinși în bugetul de stat pe 2019.  Localitățile vor putea opta pentru câte două proiecte de finanțare fiecare, pentru lucrări de canalizare, apă sau renovarea şcolilor. 

Inițiativa guvernului dublează un program deja existent – PNDL-ul, care face exact același lucru, atrage atenția Septimius Pârvu, de la Expertforum. Cel mai probabil, Fondul de Investiții Locale se înscrie în logica electorală – e de părere Septimius Pârvu, care vorbește la RFI despre un efort financiar considerabil și în egală măsură inutil:

Septimus Pârvu: Nu cred că poate fi privit cu ochi buni din mai multe motive. Avem deja modelul Programului național de dezvoltare locală, care este o pușculiță politică. Ne uităm de vreo șapte ani pe acești bani naționali și din analizele noastre regulile sunt foarte neclare și primarii puterii tot timpul primesc mai mulți bani. Este o metodă de a-ți plăti primarii. În an electoral este și mai rău pentru că ai nevoie să îți aducă voturi și să îți stea fideli. Dacă ne uităm la Programul național de dezvoltare, etapa a doua, 2017- 2020, are alocate vreo 6 miliarde de euro.

Reporter: Dar nu e musai ca aceste două programe să se dubleze. Poate fiecare să finanțeze felia sa.

S.P: De fapt, finanțează exact același lucru, infrastructura mică locală, canalizare, apă și probabil școli. PNDL exact asta face. Ar trebui să primească fiecare vreo două proiecte. Haideți să îi îmbunăm pe toți, să fie bine pentru toată lumea. Dar nu despre asta este vorba într-un program de investiții. Trebuie să repari niște programe care există la nivel local, pe un algoritm. Trebuie să vezi unde trebuie alocați banii. Nu trebuie pur și simplu să dai la toată lumea ca să fie bine.

Rep: Așadar, înscrieți acest program în an electoral?

S.P: Pregătește. Oricum mai avem și PNDL 1 și PNDL 2 în desfășurare. Deja sunt două programe care pregătesc anii electorali. Venim cu încă 10 miliarde. În condițiile în care 2019 – 2020 vor fi niște ani grei cu patru alegeri nu putem privi altcumva aceste fonduri. Suma este enormă. 10 miliarde din bugetul național pentru niște proiecte care ar putea fi foarte bine finanțate din bani europeni. Dar nu vrem bani europeni. Preferăm banii românești.

Rep: Aș insista un pic pe această explicație. „Nu vrem bani europeni” e un pic simplist, cu scuzele de rigoare. De ce nu vrem?

S.P: Dacă ne uităm, unul dintre marile efecte ale PNDL a fost că a scăzut foarte mult absorbția pe fonduri de infrastructură. Primarii nu se mai duc către fonduri europene, programul operațional regional sau alte fonduri din care se investesc în astfel de lucruri. Preferă să se ducă la Ministerul Dezvoltării să ia acești bani dintr-un motiv foarte simplu. Procedurile sunt mult mai ușoare. Sunt mult mai puține instituții care fac audit pe așa ceva.  Ai doar Curtea de Conturi care se uită la modul în care se cheltuie banii. Este mult mai puțin transparent. Nu trebuie să dai atâtea explicații. Nici nu știu câte dintre acele investiții din PNDL chiar există. Doamna prim ministru a zis că este un program de succes, dar singurul lucru care ne arată acest fapt este un fișier powerpoint pe site-ul Ministerului Dezvoltării. Este un program care nu are niște indicatori foarte clari. Este mult mai lejer decât ce ar implica orice fond european. Avem chiar și declarații ale oficialilor care au spus că una dintre problemele pe care le-au generat acești bani românești, care sunt mult mai ușor de alocat și de cheltuit, este faptul că primarii nu se mai duc către banii europeni. 

Rep: Mi se pare o doză de ironie faptul că la un moment dat actualul lider al coaliției și al PSD, Liviu Dragnea, era cel care susținea foarte mult descentralizarea, regionalizarea. Unde suntem, din acest punct de vedere?

S.P: Cred că nu este sub nicio formă pe lista de priorități. Dacă vă uitați pe lista de priorități sunt amnistia și grațierea. Nu discutăm despre chestiuni de genul acesta. Nu cred că îm momentul aceta guvernul are pe lista de priorități așa ceva sau reorganizarea la nivel local. Avem o grămadă de comune care nu funcționează și sunt falimentare. Lucrurile astea nu sunt pe agenda guvernului, din păcate și discutăm doar despre justiție. De fapt, ne certăm, nu discutăm. Așteptăm o OUG. Am văzut că o să dăm o OUG în acest sens. Nu est eo prioritate. Am văzut doar că avem doar acea coaliție a primarilor din Transilvania. Doar inițiative de genul ăsta vedem în zilele acestea.

Rep: Pot cele 4 orașe din vest și eventual și Iașiul, dacă vor continua discuțiile, să schimbe un pic lucrurile, să urnească și să se creeze un alt tip de asociere, cum nu am mai avut în România?

S.P: Oricum câteva aceste orașe o duc destul de bine la capitolul bani europeni. Am văzut că Oradea a avut câteva investiții. În Cluj lucrurile merg destul de bine. Oricum sunt niște zone fruntașe. Nu știu în ce măsură această coaliție, care e mai mult simbolică, politică, va schimba ceva la nivel administrativ. Oricum, sunt niște orașe care au deja un track record destul de bun și în care lucrurile chiar se mișcă. Cred că ar trebui să fie un exemplu pentru multe alte orașe din România, inclusiv Bucureștiul, care stă dezastruos la capitolul atragere de bani europeni.