Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un fond care vrea să dea împrumuturi pentru primării din rezerva bugetară

Guvernul vrea să lanseze un nou fond de investiții. De data aceasta dedicat administrației locale. Mai întâi fondul a fost anunțat de liderii partidului de guvernământ. S-a avansat și o cifră spectaculoasă: o capitalizare de 10 miliarde de euro pentru acest fond. Totuși, realist vorbind ținând cont de capacitatea bugetului, o astfel de capitalizare este practic imposibilă.

Ieri, însă, au apărut o serie de amănunte cu privire la modul de funcționare a viitorului fond de investiții locale. Noul instrument financiar ar trebui să fie în completarea Programului Național de Dezvoltare Locală – PNDL. Așadar, fondul nu va înlocui PNDL, ci îl va completa. Cum? Există câteva informații, în sensul că ar trebui ca investițiile care nu au fost inițiate prin programul național de dezvoltare să poată fi accesate prin fondul de investiții locale.

Fondul are, însă, câteva particularități. Atunci când se va înființa va fi un instrument financiar care să acorde granturi, adică împrumuturi. Iar accesul la fond îl vor avea doar administrațiile locale care au capacitatea de a se împrumuta. Proiectele care pot fi finanțate trebuie să fie diferite de cele derulate prin programul național de dezvoltare locală.

Așadar, teoretic o primărie va avea acces la patru surse de finanțare: bugetele publice, PNDL, fondul de investiții locale și fondurile europene. Este posibil ca având atât de multe „moașe”, „copilul” adică, investițiile locale să rămână cu „buricul netăiat”. Între atât de multe opțiuni, s-ar putea ca primarii să nu știe de unde să aleagă mai repede.

Care sunt sursele cele mai facile de finanțare pentru administrațiile locale? În primul rând, bugetul local, pentru că este la îndemâna consiliului local.

În al doilea rând, bugetul de stat, dacă există câțiva politicieni locali care să aibă forță de convingere în fața decidenților din București.

În al treilea rând, există programul național de dezvoltare locală, care are avantajul că nu presupune eforturi deosebite pentru scrierea proiectelor de finanțare. Acestea nu trebuie să fie nici prea complicate și nici prea bine fundamentate. La PNDL, trebuie mai întâi de toate ca primarul să aibă răbdarea să stea pe holurile Ministerului Dezvoltării Regionale și să știe la ce uși să bată.

În al patrulea rând, va exista posibilitatea finanțării prin acest nou fond de investiții locale, dar trebuie văzut când va deveni operațional. Pentru a avea acces la granturile oferite de fond, administrațiile locale vor trebui să aibă capacitate de îndatorare.

În fine, cel mai complicat rămâne accesul la fondurile europene, pentru că aici proiectele sunt mult mai greu de scris și sunt strict controlate de către instituțiile specializate din România și din Uniunea Europeană.

Intenția guvernului este ca fondul de investiții locale să se finanțeze din sumele-tampon existente la bugetul de stat, așa-numitul buffer. Este o decizie discutabilă. De fapt, guvernul schimbă destinația bufferului bugetar. Acesta a fost creat pentru a asigura o rezervă bugetară de cash pentru situația în care statul s-ar confrunta, din diverse motive, cu un deficit de lichidități și, totodată, pentru a fi un element de echilibru în favoarea statului atunci când se împrumută de pe piața internă sau externă. Buffer-ul este în valută și reprezintă echivalentul a aproximativ patru luni de necesar de finanțare.

Oficialii guvernamentali care au gândit un astfel de instrument financiar pot explica acest proiect prin faptul că nu este o risipire a fondului-tampon bugetar, ci doar o utilizare în scopuri economice.

Poate fi un unghi de abordare. Dar, pentru ca acest fond să funcționeze va fi nevoie, probabil, de o lege specială care să definească dobânda la care se vor acorda împrumuturile (dacă va fi vorba despre o dobândă), garanțiile acordate de cei care se împrumută și eventual cine acoperă banii care nu vor fi rambursați.

În aparență, ne aflăm în fața unei puternice mobilizări pentru realizarea investițiilor publice. Dacă ideile vor depăși nivelul de proiect și vor ajunge să fie și aplicate în practică.

 
Un fond care vrea să dea împrumuturi pentru primării din rezerva bugetară (AUDIO)