Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franz Weiler (FIC) despre retorica PSD: Dialog zero. Modificările nu trebuie motivate de populism

Mediul de afaceri a reactionat la unison dupa ce liderul PSD a lansat ideea impozitarii pe cifra de afaceri sustinind ca masura va avea consecinţe devastatoare. Transformarea din impozit pe profit în impozit pe cifra de afaceri este un scenariu de lucru la PSD pentru construirea bugetului pe 2019, scria recent G4media, in conditiile in care economia reala nu poate sustine seria de promisiuni asumate de coalitie.   
Consiliul Investitorilor Straini spune ca nu a avut nici o consultare cu autoritatile referitoare la posibile modificari legislative. Investitorii straini asigura un sfert din locurile de munca din Romania, companiile platesc deja taxe, iar contributia la economia Romaniei este considerabila, spune Franz Weiler, presedintele Consiliului .... asta nu inseamna ca guvernul nu are voie sa opereze modificari dar acestea nu trebuie motiovate de interese populiste. 

 

F.W.: Observăm acestă retorică de doi ani și investitorii străini sunt, evident, îngrijorați. Mai ales că de ani de zile au fost beneficii de toate părțile, situații win-win, iar contribuția la economia României este importantă.Rep.: Nu neagă nimeni asta. Dar domnul Dragnea are reproșuri punctuale. De pildă acuză că unele companii își trimit profiturile în afară.

F.W.: Rata de reinvestire este ridicată. De profiturile obținute beneficiază întreaga economie. O parte sunt folosite pentru dividente. Dar acesta e un lucru normal în toată lumea. Totul se desfășoară în concordanță cu legislația națională. Dacă e cineva, autohton sau stărin, care încalcă legea...atunci e de datoria autorităților să intervină, ca peste tot.Rep.: Ați avut vreo consultare cu autoritățile referitoare la posibile modificări legislative?F.W.: Consiliul Investitorilor Străini nu a fost contactat de nimeni. Nu a existat și nu există un dialog și nici nu am auzit de vreo inițiativă în interesul economei. Suntem deschiși la discuții corecte și transparente și am vrea să fim pușin în temă despre anumite inițiative recente. 

Rep.: Cum e totuși posibil ca  un lanț de hipermarketuri să raporteze un profit de sub 1% ?

F.W.: Nu știu un astfel de caz. Sunt legi internaționale și europene în domeniu. Se aplică oricui, nu contează dacă ești investitor român sau străin. În acest caz, o comunitate întreagă de oameni de afaceri e pusă la zid, în lipsa unor dovezi clare și a dialogului.Rep.: Liviu Dragnea a vorbit despre schimbarea modului de taxare, respectiv despre introducerea impozitului pe cifra de afaceri. Cum  vă sună această propunere?

F.W.: Mi se pare o propunere unică, să-i spunem așa. Trebuie analizată în cel mai mic detaliu, pentru că ar putea încălca anumite norme europene. Avem mari îngijorări că așa ar putea sta lucrurile. Sistemul de taxare trebuie gestionat de cei care se ocupă special cu asta în România. Există deja o legislație pentru companii și noi o respectăm. Nu văd niciun motiv să se aducă modificări. Cu câteva excepții, oamenii de afaceri români și străni sunt disciplinați, își plătesc taxele aici, plătesc salarii peste medie. Să nu uităm că investitorii străni asigură în jur de 25% din locurile de muncă din România. Sunt multinaționale care au afaceri aici și în alte state europene fără probleme. Așa că nu văd de ce devine asta o problemă.Rep.: Chiar și așa, impozitul pe cifra de afaceri, la esență, nu este interzis în Europa. 

F.W.:  Depinde. Trebuie să așteptăm și să vedem cum va arăta forma finală a unei eventuale propuneri de schimbare a modului de taxare. E dreptul guvernului să facă modificări, însă și executivul de la București trebuie să respecte normele europene. Trebuie să vedem și dacă nu cumva un impozit pe cifra de afaceri nu ar aduce cumva mai multe prejudicii decât beneficii economiei. E clar că un asemenea sistem ar fi total diferit de ce cum se procedează, în mod normal, în Europa. Să nu uităm de competitivitate. Și în acest context poate nu ar fi o idee bună să stricăm lucrurile. Rep.: Vă adresez aceeași întrebare pe care și-o pune și Liviu Dragnea: Dacă România este o țară atât de impredictibilă și coruptă, de ce vin în continuare multinaționale aici?

F.W.:  Pentru oportunitățile de afaceri. România are în continuare un potențial uriaș. Nivelul investițiilor e încă scăzut și dacă nu va fi predictibilitate, atunci alți investitori ar putea pleca sau ar putea alege din start alte destinații din regiune. În România majoritare sunt investițiile străinilor deja prezenți aici, reinvestirea profitului. E un semn de întrebare: potențialii investitori trebuie să știe că statul de drept funcționează și că își pot plasa banii în România știind  că în următorii 5-10 ani nu vor fi schimbări de amploare și turbulențe decise de un factor politic. Rep.: Discursul liderului PSD a indicat o oarecare urgență. Sunteți îngrijorat că schimbările s-ar putea produce peste noapte?

F.W.: Când te întrebi cât vor mai sta lucrurile așa cum sunt, cât de des vor schimba legile și regulile care apoi îmi vor afecta drastic afacerea, când vezi ordonanțe de urgență care modifică legile de la oră la oră, atunci e clar că te îngrijorezi. Din păcate, România e încă o țară care nu are cultura dialogului social. Factorii de decizie ar trebui să fie mai preocupați de legiferare de calitate, în spirit european și să evite efectele secundare care pot dăuna grav economiei. Rep.: Cum afecteză populismul din regiune, inclusiv din țări ca România și Ungaria,  mediul de afaceri? 

F.W.: Comunitatea de business are nevoie de un mediu predictibil și de stat de drept. Trebuie să știi că poți merge la Tribunal, că ești protejat. Că nu ai parte de curbe la 180 de grade peste noapte. Instabilitatea și incertitudinea sunt dușmanii investițiilor pe termen lung.Emoțiile folosite în mod populist, politic, stigmatizarea unei părți a economiei și a străinilor, nu ajută la nimic. Generalizarea creează prejudicii. Dacă cineva încalcă legea, atunci statul trebuie să intervină. Într-o economie normală, investitorul trebuie să respecte legea. Legea trebuie făcută însă în mod predictibil și transparent, prin consultare, prin dialog social.