Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consultant belgian: E greşit să credem că investitorii au venit în România ca să fure ţara

Consultant Guvern plan economie.jpg

Jan Glas: Firmele mari au lobby, noi subestimăm o mare parte din firmele mici (Sursa foto: Facebook/Jan Glas)
Jan Glas: Firmele mari au lobby, noi subestimăm o mare parte din firmele mici (Sursa foto: Facebook/Jan Glas)

Măsurile fiscale anunţate de Guvern ar fi trebuit dezbătute public cu cel puţin şase luni înainte de adoptare. O spune la RFI consultantul belgian Jan Glas, stabilit de peste 20 de ani în ţara noastră, managing partner la TPA România, companie de consultanţă​ fiscală. El atrage atenţia că încrederea are din nou de suferit şi că autorităţile române îşi pun piedică singure.

Jan Glas consideră că „este o măsură care chiar dacă se zice că mai există şi în alte ţări, e destul de unică în Europa aşa o măsură, un calcul de impozite. Asta e una. Dar putem lăsa asta deoparte pentru moment, că întotdeauna taxele sunt de discutat şi sunt păreri diferite dacă e oportun sau nu. Pentru mine, ce e deranjant şi este încă o situaţie care s-a mai întâmplat în trecut este faptul că noi anunţăm cu o zi-două înainte de a vota sau de a schimba o lege, anunţăm în public această schimbare, fără o discuţie în prealabil, fără a demonstra cu calcule care este impactul (...). Eu cred că avem toate şansele cu România să creştem, să dezvoltăm şi încă o dată singuri ne lovim”.

Consultantul belgian atrage atenţia că „aici vorbim de un impact pe bănci, de exemplu, care totuşi e un motor important pentru ţara noastră. Să nu ne gândim că vorbim aici numai de aceşti proprietari de bănci sau cum se zvoneşte străinii care au venit să ne fure bani, de fapt. Aceste impozite vor avea un impact şi nu pozitiv asupra populaţiei. Până la urmă, băncile când sunt cheltuieli mai mari vor trebui să recupereze aceşti bani de undeva, asta-i clar, de la client (...). Cât timp avem nevoie? Dacă-i aşa de major, sincer, oh... cel puţin trei luni, dar mai serios ar fi şase luni (de dezbateri-n.r.)”.

Ce spune Jan Glas despre discursul PSD-ALDE împotriva multinaţionalelor: „Este o retorică puţin copiată sau foarte copiată din retorica ultimilor ani din Ungaria. Dacă ne uităm acolo, e aceeaşi poveste cu bănci străine şi străini care vin şi ne fură ţara (...). E păcat că mergem în aceeaşi direcţie. Să nu uităm că o mare parte din economia noastră în România, dar şi în alte ţări, eu vin din Belgia, eu am venit în România acum 20 de ani şi în Belgia majoritatea economiei este bazată pe investitori străini, nefiind din Belgia. Aşa trăim noi în această lume globalizată şi nu putem s-o schimbăm. Să nu fim naivi să credem că România poate să trăiască fără investitori străini. Avem nevoie de investitori străini. Să-i considerăm puţin duşmani sau populist să îi traducem în oameni care n-au interes decât în banii noştri şi ne fură ţara este o cale greşită. Întotdeauna este uşor de a veni cu o idee de duşmănie, avem nevoie de un duşman, să ne simţim puternic”.

 
Jan Glas, despre noile taxe anunţate de Guvernul Dăncilă