Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Coşea: Surprizele fiscale care se fac tam-nesam pot aduce prejudicii

Ionut Dumitru Romania oaie neagra.jpg

Parlamentul vrea dublarea alocațiilor pentru copii și reducerea TVA (Sursa foto: pixabay)
Parlamentul vrea dublarea alocațiilor pentru copii și reducerea TVA (Sursa foto: pixabay)

Măsurile fiscale adoptate de Guvern vineri seară ar fi trebuit dezbătute cu mediul de afaceri timp de câteva luni. O spune la RFI profesorul de economie Mircea Coşea, care precizează că în alte ţări, discuţiile cu marile companii pe teme similare au adus beneficii statelor respective.

Mircea Coşea crede că „e foarte corect ceea ce spun companiile şi nu numai companiile. Astfel de măsuri ar fi trebuit să fie discutate dacă nu şase luni, măcar câteva luni, două sau trei luni, ar fi trebuit negociate cu mediul de afaceri, negociate cu companiile străine, care nu sunt absurde nici ele, până la urmă. În Marea Britanie şi Italia s-a ajuns la negocieri, care au adus beneficii statului, cu companiile din lumea digitală. Deci trebuiau anunţate”.

În opinia economistului, „surprizele astea care se fac aşa tam-nesam aduc prejudicii nu numai de natură să zicem materială, pentru că business-planurile nu se pot schimba de pe o zi pe alta, dar şi emoţională, pentru că cei care sunt în afaceri deodată se simt într-o situaţie incontrolabilă, nepredictibilă şi pierd foarte mult din avântul pe care-l au. Pe de altă parte, în momentul de faţă, până când lucrurile nu vor fi clarificate cumva, nici capitalul străin nu se va înghesui să vină în România, pentru că nu ştie ce-l aşteaptă”.

 

Noile măsuri fiscale sunt „foarte interesante”

 

Pentru Mircea Coşea, noile măsuri fiscale sunt „interesante”: „Aş spune că sunt foarte interesante (...). Am spus, am scris despre noul model economic, pe care actuala guvernare vrea să-l pună în practică, este un model care pleacă de la stimularea veniturilor, un model care trebuia să fie aplicat în România, dar care trebuia să fie completat cumva, în sensul de a crea mai multă valoare în ţară, pentru a putea acoperi creşterile de venituri salariale şi de pensii. Trebuia să se facă prin mai multe investiţii, printr-o restructurare a ramurilor economice (...) şi printr-o oarecare restructurare pe piaţa muncii. Aşteptam astfel de măsuri, ele au venit într-o direcţie mai puţin lină, mai puţin comodă”.

Profesorul atrage atenţia că „nu există foarte clară metoda prin care Guvernul vrea să pună în aplicare astfel de lucruri, în aşa fel încât să nu se ajungă la o situaţie foarte-foarte complicată”.

 
Mircea Coşea, despre noile măsuri fiscale adoptate de Guvernul Dăncilă