Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Pârvan: ANAF rămâne o instituţie folosită în scopuri politice

Ce asteapta mediu afaceri Guvern.png

Cristian Pârvan vrea accelerarea digitalizarii administrației publice (Sursa foto: Facebook/PIAROM)
Cristian Pârvan vrea accelerarea digitalizarii administrației publice (Sursa foto: Facebook/PIAROM)

Demiterea preşedintelui ANAF nu schimbă nimic, declară la RFI preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El comentează afirmaţiile făcute duminică la Antena 3 de ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

ANAF se va concentra în acest an pe marii contribuabili, pe multinaţionale, pentru că trebuie să se ocupe de companiile ce recurg la optimizări fiscale, pentru a diminua plăţile de impozite către stat, a anunţat duminică ministrul Finanţelor.

Cristian Pârvan precizează că „AOAR a făcut apel de cel puţin zece ani la Ministerul de Finanţe şi ANAF să structureze tipurile de controale pe zonele de mare evaziune fiscală, în primul rând. Ele se cunosc, iar experienţa altor ţări a arătat că pentru aceste domenii trebuie să ai un corp specializat de control, care să ştie cum se poate face evaziune fiscală sau optimizare fiscală în zonele cunoscute ca mari zone de evaziune. Din păcate, de ani de zile, sumele mobilizate şi controalele făcute în aceste sectoare au fost derizorii”.

El spune că „pe de altă parte, avem această optimizare fiscală, care a devenit o preocupare la nivel european, cel puţin, deci e normal să preocupe şi autorităţile române. Ca să faci însă controale vizavi de optimizarea fiscală, ai nevoie de oameni de specialitate, care noi am propus să fie foarte bine plătiţi, pentru a fi foarte bine instruiţi. Ceea ce a anunţat domnul Teodorovici, dacă n-ar avea sonoritatea de a satisface hai să spunem nişte lozinci, are substanţă. Din păcate, este prezentată în mod politicianist, ceea ce îi scade din valoare”.

Ce schimbă demiterea lui Ionuţ Mişa de la şefia ANAF? „Nimic. ANAF-ul rămâne aceeaşi instituţie folosită, după cum apreciem noi, în scopuri politice, controale dirijate şi prea puţină activitate profesionistă în a mobiliza la bugetul statului sume care sunt foarte importante. Din păcate, trebuie să constat că nici domnul ministru Teodorovici nu şi-a onorat promisiunea pe care a făcut-o anul trecut (...), întrucât Patronatul Investitorilor Autohtoni i-a oferit Ministerului de Finanţe soluţia pe masă, cu echipamente româneşti şi din păcate, Ministerul de Finanţe se uită cum să importe aceste echipamente, nefăcând controlul în vamă, aşa cum s-a anunţat foarte sentenţios cu un an în urmă. În plus, haideţi să ne uităm, apropo de exemplul dat cu creioanele şi cu tot felul de lucruri simpliste, câte vagoane a cumpărat România din ţară, câte rame de metrou a cumpărat România din ţară, câte locomotive făcute în ţară a cumpărat România şi aşa mai departe. Deci din păcate, între discurs şi realitate este o mare diferenţă”, observă Cristian Pârvan.

 
Cristian Pârvan, despre ANAF şi evaziunea fiscală