Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mugur Isărescu îi dă replica lui Eugen Teodorovici: O aiureală

Mugur Isarescu Senat ROBOR manipulat banci.jpg

Mugur Isărescu a oferit lămuriri în Senat pe tema ROBOR (Sursa foto: AFP/Daniel Mihăilescu-arhivă, ilustraţie)
Mugur Isărescu a oferit lămuriri în Senat pe tema ROBOR (Sursa foto: AFP/Daniel Mihăilescu-arhivă, ilustraţie)

Scăderea indicelui ROBOR nu are legătură cu “taxa pe lăcomie” anunţată de ministrul de Finanţe, a declarat marţi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Indicele ROBOR scade de două luni, dar această scădere nu are legătură cu ”taxa pe lăcomie” anunţată recent de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Şeful băncii centrale precizează că indicele ROBOR pe termene mai îndelungate a început să scadă încă din septembrie, în ton cu reducerea inflaţiei, fără legătură cu această taxă pe activele bancare: ”ROBOR-ul scade de vreo două luni, nu există o legătură. Ratele ROBOR pe termen foarte scurt, ele sunt foarte sensibile la lichiditatea din piaţă (…). Cele pe termene mai îndelungate depind şi de lichiditate şi de evoluţia dobânzilor pe termen mai scurt, dar depind şi de percepţia analiştilor, a băncilor (…). Astă-vară s-a conturat această încredere că inflaţia va scădea, iar anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere. Şi dacă vă uitaţi la evoluţia ROBOR pe termene mai îndelungate, veţi vedea că a început să scadă uşor din septembrie. Graficele sunt concludente. Nu are deloc legătură cu taxa”.

Ministrul Eugen Teodorovici a anunţat în decembrie că Guvernul va introduce de la 1 ianuarie 2019 o ”taxă pe lăcomie”, pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul ROBOR la trei şi la şase luni.

Guvernul speră să obţină 3,6 miliarde de lei în 2019, din această nouă taxă.

Banca Naţională a României nu face presiuni asupra băncilor în ceea ce priveşte indicele ROBOR, iar acuzaţiile lansate de ministrul de Finanţe reprezintă ”o aiureală”, a spus Mugur Isărescu: ”Ce presiuni? Noi nu facem presiuni asupra băncilor. Dacă apare vreo problemă, mişcăm dobânda în sus şi în jos, aşa cum am mai făcut-o. Ce, ne jucăm cu asta? Este principalul instrument de politică monetară. Asta este o aiureală, că am făcut presiuni. Ce presiuni am făcut?”.

Eugen Teodorovici a spus recent că a auzit "din piaţă" că BNR ar face presiuni asupra băncilor, pentru a nu scădea ROBOR.