Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ordonanța „lăcomiei”, „mărul discordiei” dintre BNR și guvern

isarescu.jpg

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va fi susținut pentru un nou mandat în fruntea BNR. După ce a luat cu asalt BNR, coaliția de guvernare se întoarce astfel la sentimente mai bune.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va fi susținut pentru un nou mandat în fruntea BNR. După ce a luat cu asalt BNR, coaliția de guvernare se întoarce astfel la sentimente mai bune.
Image source: 
site-ul Băncii Naționale a României (arhivă)

Decizia de ieri a Consiliului de administrație a Băncii Naționale a fost foarte așteptată. Sau mai exact, nu decizia în sine, ci observațiile pe care guvernatorul Isărescu urma să le facă față de situația economiei românești și de adoptarea peste noapte a ordonanței privind noile măsuri fiscal-bugetare.

Decizia privind rata de dobândă de politică monetară a fost cea așteptată. Adică, analiștii financiari se așteptau ca BNR să nu miște nici dobânda-cheie, nici rezervele minime obligatorii. Ceea ce s-a și întâmplat. Motivele deciziei sunt destul de clare și transparent prezentate în comunicatul emis de banca centrală.

În primul rând, rata inflației a intrat în teritoriul așteptat de BNR, adică a scăzut la sfârșitul anului trecut. Într-un moment în care inflația a înregistrat o scădere ușoară BNR a preferat să nu crească dobânda. Marea problemă, și pentru BNR, este ce va urma, din punctul de vedere al inflației, după aplicarea prevederilor ordonanței emise la sfârșitul anului 2018.

În al doilea rând, economia românească s-a întors de la procesul de supraîncălzire la o creștere la nivelul potențialului. Nivelul de anul acesta este de discutat și oscilează între un maximum de 5,5% al Comisiei Naționale de Prognoză și un minim de 2%, atât cât este estimarea analiștilor financiari. Cert este că momentul creșterii peste potențial a economiei românești a trecut și din acest motiv o creștere a dobânzii de politică monetară ar fi fost inoportună.

Desigur, nu putem exclude din decizia Consiliului de administrație a BNR o urmă de influență care să vină din situația tensionată din România, la nivel politic și economic. Ordonanța 114 din 2018 a pus pe jar mediul economic, iar pentru a justifica emiterea ordonanței, din zona politică s-au făcut afirmații halucinante. În esență, s-a spus că piața monetară nu este o piață, ci un loc de înțelegere interesată a unor bănci sau mai grav că banca centrală a făcut presiuni agresive pentru a nu scădea indicele ROBOR. Și pentru ca totul să fie și mai încins, în urmă cu câteva zile ministrul finanțelor afirma că o să îl invite pe guvernatorul Isărescu la minister să aibă o discuție clarificatoare.

În aceste condiții, răspunsurile lui Mugur Isărescu erau extrem de așteptate. Iar ele nu au întârziat să apară. Mai întâi de toate, guvernatorul Isărescu a spus foarte clar că ordonanța i-a luat pe nepregătite și pe funcționarii băncii centrale. Adică, nici BNR nu a a știut și nu a fost consultată cu privire la introducerea unei suprataxări a activelor legată de ROBOR. Nu este prima și nici ultima oară când guvernul ia o decizie fără să consulte reprezentanții industriei vizată de modificările legislative, dar ne-am fi așteptat ca măcar cu o instituție publică precum Banca Națională să fi avut loc un dialog pe tema ordonanței.

Guvernatorul Isărescu a ieșit puțin din tradiționala diplomație și a avut câteva exprimări tranșante. A spus că este o aiureală ideea că au fost făcute presiuni de către BNR pentru a nu scădea ROBOR. „Ne-a luat prin surprindere trăsnaia, este o ordonanță pe care nici nu știi de unde să o apuci”, a spus Isărescu.

Dar dincolo de critici și de limbajul mai colorat al guvernatorului, important este că Mugur Isărescu a înaintat și o soluție: convocarea Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială. Este o idee bună a cărei finalitate pare a fi limitată, în sensul că în comitet se vor discuta efectele aplicării ordonanței și se va finaliza cu o recomandare. Vom vedea dacă este suficient pentru a îndrepta măcar parțial răul pe care Ordonanța 114 îl va aduce în economie.

Ordonanța „lăcomiei”, „mărul discordiei” dintre BNR și guvern (AUDIO)