Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Se strâng știrile rele despre economia românească

crisis.jpg

Se strâng știrile rele despre economia românească.
Se strâng știrile rele despre economia românească
Image source: 
pixabay.com

Ziua de ieri a fost marcată de o serie de știri din domeniul economic, știri care aduc multe semne de îngrijorare pentru acest an.

Prima informație a zilei a fost aceea că leul a atins cea mai slabă cotație din istorie în raport cu moneda euro. Astfel, un euro a ajuns la 4,6722 lei. Mai mulți factori au contribuit la scăderea leului. Deficitul balanței comerciale și deficitul de cont curent au crescut substanțial, în comparație cu anul trecut. Aceasta este explicația legată de datele fundamentale ale economiei românești. La ea se adaugă și percepția asupra evoluției economiei. La ce ne-am putea aștepta de la investitorii financiari din momentul în care ordonanța adoptată anul trecut prevede să ia bani de la toate marile companii din sectorul bancar, din sectorul energetic, din industria telecom sau pune în dificultate activitatea administratorilor de fonduri de pensii private?

Desigur, se poate spune că deprecierea leului s-a întâmplat pentru numai o zi. Dar, analiștii financiari anticipează că anul acesta leul se va deprecia față de moneda europeană până la un curs de 4,75 lei pentru un euro.

Mai interesant este că principalul partid de guvernământ a reacționat foarte rapid la scăderea leului. Pe pagina de Facebook a PSD s-a putut citi următorul mesaj: „Guvernul a luat multe măsuri pentru a aduce euro în economia românească: atragerea de fonduri europene, politici publice de stimulare a investiţiilor, sprijinirea firmelor exportatoare prin subvenţii şi scheme de ajutor de stat. Toate aceste lucruri presupun vânzări de valută şi cumpărare de lei, ceea ce ar fi trebuit să scadă cursul valutar. Nivelul cursului valutar nu este în răspunderea Guvernului şi nu poate fi determinat de acţiunea guvernamentală. Banca Naţională este singura care poate şi are datoria de a asigura stabilitatea cursului valutar”. Fără comentarii.

Doar încă o precizare. Observațiile PSD vin după ce, în ultima perioadă, guvernul a mai acuzat banca centrală că face presiuni pentru ca indicele ROBOR să nu scadă.

O a doua știre care trebuie remarcată este că tariful energiei electrice a atins un nivel record, pentru ultimii doi ani, 610 lei pentru un Mwh, pe piața pentru ziua următoare, și 411 lei pentru un Mwh, ca medie zilnică. Motivul acestui nou record este, pe de o parte, cererea crescută de energie în această perioadă, pe de altă parte, producția internă care nu poate face față consumului. În aceste condiții, importul de energie electrică a crescut, atingând chiar un vârf a doua zi după ce ministrul finanțelor a anunțat prevederile ordonanței din decembrie.

O a treia știre demnă de atenție este că Banca Mondială, în raportul său dat publicității ieri, a înrăutățit estimările privind creșterea economică a României. Ritmul de creștere va fi de 3,5%, anul acesta, și 3,1%, anul viitor, în scădere cu un punct procentual față de prognoza din vara anului trecut. Trebuie remarcat că informațiile de până acum arată că proiectul de buget de stat pe anul acesta este construit pentru o creștere economică de 5,5%, un ritm pe care nu îl mai estimează nimeni în afară de Comisia națională de specialitate.

Dar lucrurile nu se opresc aici. Raportul Băncii Mondiale prognozează o încetinire a creșterii pentru majoritatea economiilor importante ale lumii de la Statele Unite, la China și de la Turcia, la Brazilia. Mai delicat este că Banca Mondială a redus și prognoza de creștere pentru zona euro, fapt care ar trebui să ne pună pe gânduri, întrucât economia românească este legată de cea europeană prin lanțuri de valoare, comerciale și industriale. O încetinire a economiei zonei euro induce și o încetinire a creșterii în România.

Sunt informații care, puse cap la cap, ar trebui să îi pună în gardă pe managerii companiilor românești și chiar pe cetățeni. Pentru că de la decidenții politici nu putem avea mari așteptări. Ei vor continua să trăiască în lumea lor.

Se strâng știrile rele despre economia românească (AUDIO)