Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grevă la CE Oltenia: Negocierile au intrat în impas

carbune.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Greva declanșată la Complexul Energetic Oltenia s-a extins la toate minele, pe fundalul nemulțumirilor generate de nivelul salariilor și de condițiile de lucru. Toți minerii din Gorj au întrerupt astăzi lucrul și amenință că nu își vor relua activitatea până când nu se va implica direct ministrul Energiei.

Salariații  ar cere majorări ale lefurilor de până la 45%. Au avut loc între timp discuții la minister, iar conducerea companiei a înaintat o primă ofertă, cu mult sub ce solicită angajații, după cum a confirmat chiar Sorin Boza, managerul complexului:Am fost întotdeauna deschiși. De vineri seara ne-am deplasat acolo. Suntem deschiși să continuăm discuțiile cu toată lumea și să ajungem la un punct comun. Însă spun: complexul are un contract de muncă valid și considerăm că am făcut toți pașii. Am discutat aproape de a putea oferi undeva la 10-12%.  Oferta mea a fost doar pentru personalul muncitor. Undeva de 12-13% pentru muncitori.

Urmează așadar  noi  negocieri între sindicate și conducerea societății, în condițiile în care cărbunele de pe stoc ar putea asigura producția de energie pe o perioadă de maxim o săptămână, dacă va continua protestul. Chiar și așa, din partea autorităților vin asiguări că facturile românilor nu vor fi influențate de conflictul de muncă. Secretarul de stat Doru Vișan a vorbit inclusiv despre posibile importuri: Le-am sugerat încheierea unui protocol. În special să înceapă negocierea cu conducerea companiei. Sistemul energetic național este interconectat. Și putem să importăm în orice moment. (…) Importurile au fost comerciale. Prețul din afară a fost mai mic decât prețul din România. Deocamdată factura românilor nu poate fi afectată sub nicio formă. 

Cum mai poate fi salvat CE Oltenia? 

Complexul Energetic Oltenia are peste 13.000 de salariați, o pondere uriașă în producția internă și nu în ultimul rând….pierderi, estimate numai anul trecut la  peste un milliard de lei. Singura soluție pentru salvarea companiei este privatizarea, susține la RFI analistul Valentin Ionescu, fost ministru de resort: Privatizarea este o soluție sustenabilă pentru că statul nu are resurse de a investi în extracția de cărbune. În schimb își poate canaliza resursele să dezvolte infrastructura, respectiv căile de acces la aceste resurse, lăsând operatorii privați să le exploateze. O parte din mine ar putea să fie rentabile. Probabil că nu ar rămâne același număr de muncitori, dar cel puțin nu distrugi tot sectorul. Sursa imaginii: 
pixabay.com