
Economie
De ce au crescut tarifele energiei electrice
energie.jpg

Managerul companiei din Oltenia știe foart bine că firma are de derulat investiții majore pentru retehnologizarea grupurilor care produc energie electrică și are de plătit certificate verzi. În aceste condiții, este exclus să poți crește salariile cu 45%.
Dar marea problemă a sistemului energetic românesc nu este greva angajaților din Oltenia. Deși acțiunea de protest va trebui să aibă un final și rămâne de văzut dacă ministerul și conducerea companiei se vor ține tare în fața cererilor angajaților de la Târgu Jiu.
Marea problemă este cea a funcționării sistemului energetic. Anul trecut, au fost trei momente în care tariful energiei electrice a explodat pe bursa specializată. Imediat, au fost căutate explicații pentru creșterea tarifelor. O creștere care s-a repetat și la începutul acestui an. Specialiștii au afirmat că tariful energiei electrice este influențat de schimbarea surselor de producție, în sensul că seceta a avut ca efect o producție mai mică de energie electrică din surse hidro, în paralel cu creșterea utilizării energiei produsă de termocentrale. Părea logic. Atunci când consumi o energie mai scumpă, cea produsă din cărbune, în locul celei mai ieftine, din surse hidro, este firesc să crească tariful. Părea o explicație plauzibilă numai că nu se leagă ceva.
În urmă cu câteva zile, Institutul de Statistică a publicat datele pivind balanța de energie electrică. Iar datele infirmă total explicația utilizării mai mult a energiei produsă din cărbune și scăderea celei obținută din surse hidro.
Datele statistice arată că, în primele 11 luni ale anului trecut, producția de energie electrică din surse hidro a crescut, iar cea produsă de termocentrale a scăzut. Exact invers față de explicația inițială.
Și atunci, ce se întâmplă cu tariful? O altă știre ne aduce câteva elemente în plus. Este vorba despre faptul că o treime din capacitățile de producție a energiei electrice nu sunt funcționale. De ce? Pentru că nu s-au făcut investiții.
Ceea ce ne atrage atenția asupra faptului că în ultimii doi ani societățile din domeniul energetic au fost constant decapitalizate. Dividendele au fost plătite de două ori pe an, iar rezervele financiare ale companiilor au fost trimise spre buget. În aceste condiții, companiile au rămas cu tot mai puține resurse prentru a face investiții, iar noua taxă pe cifra de afaceri este încă o lovitură dată companiilor care au nevoie de cash pentru a face investiții.
Ceea ce arată că investițiile în sectorul energetic vor fi în continuare o problemă. Lipsa investițiilor va fi cauza creșterii tarifelor, indiferent dacă pe Dunăre curge mai multă sau mai puțină apă. Și indiferent dacă termocentralele vor produce mai multă energie. Adevărul este că, în aceste condiții, România va importa energie electrică pentru că a crescut consumul și a scăzut capacitatea de a produce în țară