Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum a judecat Banca Națională suprataxarea băncilor și situația economică

logo-bnr-portofoliu-simplu.jpg

Cum a judecat Banca Națională suprataxarea băncilor și situația economică.
Muzeul Băncii Naţionale a României. Cum a judecat Banca Națională suprataxarea băncilor și situația economică
Image source: 
site-ul Băncii Naționale a României

Banca Națională a României a publicat minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație din data de 8 ianuarie. Minuta este un rezumat al dezbaterilor și argumentelor pe care se bazează decizia băncii centrale.

Trebuie să reamintim că ședinta de politică monetară din 8 ianuarie a avut loc într-un moment complicat, în care suprataxa pe activele bancare fusese adoptată, iar oficiali de rang înalt din guvern atacau, pe diverse tonuri, Banca Națională. În acest context, decizia privind dobânda de politică monetară era așteptată cu interes. Să reamintim că dobânda-cheie a fost menținută la nivelul de 2,5%.

Din minuta publicată ieri înțelegem mai clar rațiunile care au stat în luarea deciziei și, totodată, avem o imagine a evoluției macroeconomice.

Dezbaterile din Consiliul de adminstrație al BNR privesc atât evoluțiile trecute, cât și cele viitoare ale economiei. Să începem cu cele care arată tendințele acestui an.

O temă fierbinte este cea a ordonanței privind suprataxarea activelor bancare, o temă pe care membrii Consiliului de administrație nu au evitat-o în dezbaterile lor. Astfel, în cadrul ședinței de la BNR s-a discutat despre faptul că modul de stabilire a taxei, prin legarea de ROBOR, afectează eficiența și flexibilitatea politicii monetare, implicit capacitatea băncii centrale de a ține inflația sub control. Flexibilitatea politicii monetare s-a dovedit esențială pentru readucerea ratei inflației în intervalul țintei din anul 2018. Aceștia sunt termenii în care este scris documentul BNR. Tradus, acest lucru înseamnă, de fapt, că guvernul, prin introducerea taxei pe activele bancare, subminează politica monetară a băncii centrale și implicit independența ei.

În ultimă instanță, prin lege, banca centrală este chemată să aibă ca obiectiv țintirea inflației, iar guvernul prin măsura luată aruncă în aer principalul rol al Băncii Naționale a României.

Efectele aplicării taxei ar putea fi multiplicate și de alte acte normative care privesc sectorul bancar și care ar putea să afecteze stabilitatea băncilor, precum și costurile de finanțare externă ale economiei. Concluzia acestei teme este aceea că s-a cerut convocarea Comitetului Național de Supraveghere Macroprudențială care să examineze măsurile din actul normativ adoptat anul trecut și să emită recomandări autorităților publice.

Dar dezbaterile din Consiliul de administrație au privit și evoluția economiei. Cum se vede economia din turnul de fildeș al Băncii Naționale? Rata inflației a coborât în ultimul trimestru al anului trecut la 3,43% de la 5,03%, în luna septembrie. Prin scăderea de la sfârșitul anului trecut, rata inflației a revenit în intervalul prognozat de Banca Națională. În document se arată că decizia din vară a băncii centrale de a nu suprareacționa la creșterea inflației, adică de a nu opera o creștere a dobânzii, a fost o idee bună, prognozele luând în calcul o scădere a inflației în ultima perioadă a anului. Ceea ce s-a și întâmplat.

În trimestrul trei al anului trecut, creșterea economică a accelerat ușor, de la 4,1% la 4,3%, exclusiv datorită creșterii peste așteptări a producției agricole. Contribuția majoritară la creșterea PIB este dată de variația stocurilor, iar creșterea aportului consumului populației este atribuită autoconsumului. Investițiile au avut o ameliorare în ceea ce privește aportul la dinamica economiei, în timp exportul net și-a mărit contribuția negativă la creșterea economică.

În același timp, pe piața muncii tensiunile au atins un nivel maxim pentru perioada post-criză, în condițiile scăderii ratei șomajului și a creșterii numărului de angajați. Iar nivelul creditării a crescut atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii.

Există, de asemenea, o serie de riscuri interne și externe, care nu au fost însă atât de pronunțate încât să-i convingă pe membrii Consiliului de administrație al BNR să crească dobânda de politică monetară în prima ședință a acestui an. Ocazii vor mai fi.

 
Cum a judecat Banca Națională suprataxarea băncilor și situația economică (AUDIO)