Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Inamicul ascuns al economiei și miturile din jurul său

Lipsa de predictibiliatate legislativă și încălcarea principiilor pieței libere îi fac pe investitori să amâne decizia privind exploatarea resurselor din Marea Neagră.

Contul curent al balanței de plăți este un indicator important al unei economii. În esență, contul curent reflectă intrările și ieșirile de bani din țară, iar România a liberalizat contul curent. Indicatorul exprimă diferența dintre exportul și importul de mărfuri, bunuri și servicii corectată cu repatrierile de profit ale companiilor cu capital străin și intrările de capital de la muncitorii români din străinătate, de exemplu.

Economia românească înregistrează un deficit al contului curent al balanței de plăți. Anul trecut, în primele 11 luni, deficitul a crescut substanțial față de aceeași perioadă a anului 2017. Este vorba despre o creștere cu 60%, deficitul de cont curent ajungând la 8,73 miliarde euro, ceea ce înseamnă 4,28% din produsul intern brut. Trebuie precizat că nivelul deficitului a depășit prognoza comisiei de specialitate realizată în toamna anului trecut și a depășit ceea ce este considerat pragul critic, respectiv 4% din PIB.

Valentin Lazea a publicat în urmă cu mai puțin de doi ani, în 2017, în revista online cursdeguvernare.ro o analiză, în nume propriu și nu în calitate de economist șef al Băncii Naționale, referitoare la contul curent. Analiza este valabilă și astăzi.

De la început, Lazea arată că tema deficitului de cont curent este tratată de multe ori cu indiferență, ceea ce poziționează țara respectivă într-o postură defavorabilă.

Mai exact, Valentin Lazea demontează patru mituri referitoare la contul curent.

Primul mit spune că statele aflate la un nivel de dezvoltare similar cu cel al României au nevoie de deficite de cont curent pentru a se dezvolta. Este cunoscuta teorie a deficitelor mari care ar asigura modernizarea unei țări și a unei economii. Valentin Lazea spune că acest mit este fals și aduce argumente. Acesta compară Bulgaria și Croația cu România. Astfel, constată că Bulgaria a avut, în anul 2016, un excedent de 4,2% din PIB și că, în general, a avut surplus în ultimii trei ani din patru. La fel și Croația, care a înregistrat, în anul 2016, un excedent de cont curent de 3,9% din PIB.

Al doilea mit spune că în zona euro, numai statele nordice, precum Germania, Olanda, Austria, în vreme ce statele latine, cu care ne asemănăm, au deficite. Dar, mitul este fals. Iar Valentin Lazea dă și exemplele concrete ale Italiei, care înregistrează excedent de cont curent începând cu anul 2013, cel al Spaniei (excedent de 2% din PIB, în anul 2016) și exemplul Portugaliei, cu un excedent de 0,8% din PIB. Singura țară latină cu deficit de cont curent este Franța, dar și economia franceză și-a asumat prin strategia fiscal-bugetară că va trece pe surplus, peste trei ani.

Un al treilea mit este cel care spune că nivelul deficitului extern al României nu este mare și, ca atare, nu este îngrijorător. Interesant este că la momentul redactării textului deficitul de cont curent era de 4 miliarde euro, adică 2,4% din PIB. Acum, sau mai exact, în primele 11 luni ale anului trecut, deficitul de cont curent a ajuns la mai mult decât dublu, adică 8,7 miliarde euro, ceea ce înseamnă 4,8% din PIB. Iată cum, fără să fie în centrul atenției, deficitul de cont curent s-a dublat.

Dintre statele europene, numai Marea Britanie depășește România, din punctul de vedere al deficitului de cont curent, Franța reducându-și sistematic nivelul acestui deficit.

În fine, al patrulea mit spune că România are nevoie de deficite mari, de cont curent și bugetar pentru a se dezvolta. Valentin Lazea arată că și acest mit este fals. Nu există o corelație între deficitul de cont curent și investițiile publice, apoi nivelul de investiții rămâne relativ constant, chiar dacă deficitul de cont curent a fost mai mare sau mai redus. În plus, investițiile publice nu sunt eficiente, adică nu sunt prioritizate astfel încât banii publici să fie canalizați spre finalizarea unor proiecte mari, și nu alocați către mii de proiecte mici care nu se finalizează aproape niciodată. Morala este că deficitul de cont curent ar trebui analizat cu atenție de cei care decid politicile publice.

 

 
Inamicul ascuns al economiei și miturile din jurul său (AUDIO)