Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ANAF lansează operaţiunea “Iceberg”

anaf_lanseaza_operatiune_iceberg.jpg

Fiscul ia la verificat marile companii din România (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)
Fiscul ia la verificat marile companii din România (Sursa foto: pixabay-ilustraţie)

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat operaţiunea “Iceberg”. E vorba de o acţiune amplă de verificare fiscală a celor mai mari companii, acoperind toate domeniile economice din România.

Operațiunea ANAF împotriva marilor companii a fost anunțată acum câteva săptămâni. Coincidență sau nu, cu puțin timp înainte, în luna decembrie, președintele PSD, Liviu Dragnea, ținuse un discurs aprins, într-un Consiliu Național, în care a lansat un atac dur la adresa companiilor multinaționale, pe care le-a acuzat că-și ascund profiturile în paradisuri fiscale, ca să evite plata impozitelor în România.

Operaţiunea “Iceberg” reprezintă o acţiune amplă de verificare fiscală a celor mai mari companii, acoperind toate domeniile economice.

Acțiunea se va desfăşura pe întreaga durată a anului şi presupune intensificarea controalelor şi eficientizarea derulării acestora la companiile mari, cu scopul menţinerii unui tratament echidistant pentru toate categoriile de contribuabili care desfăşoară activităţi în românia, arată ANAF într-un comunicat.

Principalele direcţii de acţiune în perioada următoare sunt combaterea fenomenului externalizării profitului şi verificarea manierei în care companiile mari gestionează relaţiile economice între firme din grupul din care fac parte.

În plus, Fiscul vrea să destructureze lanţurile tranzacţionale care ajută unele societăți să se sustragă de la obligaţiile fiscale ce le revin.

Nu este prima dată când ANAF-ul anunţă că ia la verificat marile companii. Pe de altă parte, Fiscul a fost acuzat în repetate rânduri că este o instituţie politizată, care face controale dirijate către anumite companii, în timp ce alte firme sunt menajate.