Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


SUA acuză oficial Huawei: fraudă bancară, spălare de bani, obstrucţionarea justiţiei şi furt tehnologic

huawei.jpg

Sursa imaginii: 
Flickr

Departamentul de Stat din Statele Unite a făcut publice acuzaţiile din cele două dosare deschise împotriva companiei chineze Huawei şi a directorului financiar al acesteia. Printre capetele de acuzare se numără frauda bancară, spălare de bani, obstrucţionarea justiţiei şi furtul tehnologic. China califică acuzaţiile drept „imorale”.

Departamentul de Stat de la Washington acuză Huawei şi pe directoarea sa financiară, Meng Wanzhou, că au încercat să încalce sancţiunile SUA împotriva Iranului, făcând afaceri cu Teheranul printr-o filială care a fost ascunsă.

Huawei şi-a bazat expansiunea globală pe „minciuni şi înşelăciuni”, conform Departamentului, care acuză firma chineză şi directorii săi şi de spălare de bani şi obstrucţionarea justiţiei.

Matthew Whitaker, procurorul general în exerciţiu, a afirmat că infracţiunile de la Huawei „au avut loc până la cel mai înalt nivel al companiei”.

Într-un caz separat, Departamentul de Justiţie a informat că Huawei a furat tehnologie de la operatorul T-Mobile din SUA.

Reacţia Chinei a venit la scurt timp. Wen Ku, un oficial important al Ministerului Industriei şi Tehnologiei Informaţiei, a declarat la Beijing că aceste acuzaţii sunt „incorecte şi imorale”. Ulterior, Huawei a publicat un comunicat în care neagă toate acuzaţiile.

Directoarea financiară a grupului, Meng Wanzhou, nimeni alta decât fiica fondatorului Huawei, a fost arestată în Canada în decembrie, iar SUA au cerut extrădarea ei. Acuzaţiile împotriva lui Meng, care includ fraudă bancară şi electronică, sunt făcute publice abia acum.

Arestarea ei a stârnit indignarea Chinei, care a răspuns prin arestarea a doi cetăţeni canadieni. Beijingul şi Washingtonul vor avea discuţii la nivel înalt în această săptămână ca parte a unor negocieri care au ca scop oprirea unui război comercial dintre cele două părţi.

Wilbur Ross, Secretarul pentru Comerţ al SUA, a informat că acuzaţiile împotriva Huawei „sunt în totalitate separate” de negocierile privind comerţul.

Pe de altă parte, administraţia Trump încearcă să oprească companiile americane din a folosi tehnologiile Huawei şi pune presiune pe aliaţii săi pentru a face la fel.

Acuzațiile aduse de americani gigantului tehnologic Huawei cresc tensiunile dintre China şi SUA cu câteva zile înaintea unor discuţii privind relaţiile comerciale între cele două părţi, scriu Reuters şi The Guardian.