Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Orange, Telekom și Vodafone critică Guvernul Dăncilă

orange_telekom_vodafone_critica_guvern_dancila.jpg

Giganţii telecom din România critică OUG 114 (Sursa foto: pixabay)
Giganţii telecom din România critică OUG 114 (Sursa foto: pixabay)

Companiile Orange, Telekom și Vodafone România au cerut marți Guvernului să anuleze prevederile OUG 114 referitoare la comunicaţiile electronice, întrucât documentul descurajează evoluţia tehnologică a reţelelor de telefonie mobilă, într-un an în care operatorii trebuie să investească în noile tehnologii 5G, potrivit News.ro.

Cele trei mari companii avertizează că OUG 114/2018 impune un set de taxe şi impozite noi asupra sectorului de comunicaţii, care riscă să dezechilibreze un domeniu care a oferit până acum servicii de bună calitate la preţuri mici, raportate la piaţa UE.

Giganții telecom cer autorităților ”măsuri de corecţie a documentului, absolut necesare pentru evitarea destabilizării industriei. În plus, am semnalat autorităţilor mai multe prevederi care încalcă normative la nivel european sau care intră în conflict cu prevederi ale legislaţiei naţionale”, potrivit unui comunicat.

Taxa anuală de 3% din cifra de afaceri reprezintă aproximativ 100 de milioane de euro, bani pe care Guvernul intenţionează să-i colecteze de la operatori şi care nu vor mai fi investiți astfel în dezvoltarea de reţele şi noi servicii de telecomunicaţii, susțin companiile amintite.

Operatorii acuză că ”OUG 114/2018 conţine prevederi fără precedent la nivel european, care instaurează un regim de sancţiuni atât excesive, cât şi discriminatorii pentru companiile telecom faţă de companiile din alte industrii, descurajând astfel extinderea şi modernizarea reţelelor de comunicaţii. În concluzie, măsurile impuse prin OUG 114/2018 vor epuiza resursele financiare ale sectorului de comunicaţii mobile, în detrimentul investiţiilor necesare pentru dezvoltarea reţelelor”.

”Având în vedere toate motivele menţionate mai sus, solicităm Executivului să anuleze prevederile OUG 114/2018 referitoare la comunicaţiile electronice”, se mai arată în comunicat.