Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Investitorii germani critică dur Guvernul Dăncilă: Ne-am pierdut încrederea

Mediul de afaceri critică din nou foarte dur Guvernul Dăncilă. De această dată, nemulțumirea investitorilor este generată de Ordonanța de Urgență 114, emisă la finalul anului trecut de Executiv și care are, conform oamenilor de afaceri, efecte distructive asupra economiei și antreprenorilor. Într-un interviu acordat RFI, unul dintre critici, președintele Camerei de Comerț Româno-Germane, Dragoș Anastasiu, spune că mediul de afaceri și-a pierdut încrederea în Guvernul condus de Viorica Dăncilă.

Principalele companii din țară, reunite în Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR), au transmis o scrisoare oficială către cele mai importante instituții ale statului, de la președinte până la prim-ministru, ministere și BNR.

Concret, investitorii se arată extrem de dezamăgiți de lipsa de predictibilitate a actualei guvernări și cer Executivului abrogarea de urgență a ordonanței 114.

”Efectele sunt și vor fi dezastruoase pentru economie”, susține președintele Camerei de comerț Româno-Germane, Dragoș Anastasiu, membru în consiliul director al Coaliției pentru Dezvoltarea Romaniei. La RFI, el avertizează că, în final, tot ”populația plătitoare de taxe va avea de suferit”:

”Principalul efect l-ați văzut deja la bursă, efect imediat. Apoi, legarea impozitării activelor bancare de ROBOR este o inovație absolută în lume, care nu poate să funcționeze și nu are logică. Desființarea printr-o ”bombă atomică” a Pilonului II de pensii. Energia – introducerea taxării în funcție de cifra de afaceri nu va face altceva decât ca pe termen scurt să crească prețul energiei, fiind afectată populația și businessurile. Creditele e absolut clar că se vor scumpi. Ce credeți că se va întâmpla cu Telecom? Va redirecționa această taxă către populație, asta se va întâmpla”, explică Dragoș Anastasiu.

Președintele Camerei de Comerț Româno-Germane avertizează că reprezentanții Executivului condus de Viorica Dăncilă trebuie să renunțe la guvernarea prin ordonanțe de urgență, care e extrem de impredictibilă și dăunătoare pentru mediul de afaceri care e luat mereu prin surprindere de măsurile decise peste noapte de Guvern, fără consultarea investitorilor.

Dragoș Anastasiu avertizează că în condițiile acestui tip de guvernare mulți investitori vor pleca din țară, iar alții se vor gândi de 100 de ori înainte să investească în România.

”Proiectul <România> nu poate avea succes fără dialog între Guvern și mediul de afaceri”, conchide reprezentantul investitorilor germani în România.

Ascultă:

Președintele Camerei de comerț Româno-Germane, Dragoș Anastasiu, despre OUG 114