Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosarul iranian – UE pregătește un mecanism de schimb

iran_eu_wiki.jpg

Noul sistem de plată ar urma să fie operaţional abia peste mai multe luni
Noul sistem de plată ar urma să fie operaţional abia peste mai multe luni
Image source: 
wikimedia

Franța, Germania și Marea Britanie au lansat un mecanism de plată european menit să permită continuarea tranzacţiilor comerciale între Uniunea Europeană şi Iran, în pofida reimpunerii unor sancţiuni americane, anunță surse diplomatice.

Europenii lucrează din septembrie la crearea unui așa numit ”vehicul dedicat”, un fel de sistem de troc vizând să evite tranzacţii monetare în dolari, cu scopul de a ocoli sancţiunile impuse de americani iranienilor.

Obiectivul noului mecanism, numit Instex, este să încerce să convingă Iranul să continue să respecte Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, în pofida deciziei luate de Donald Trump anul trecut de a retrage Statele Unite din el, şi de a permite Teheranului să continue să obţină beneficii de pe urma acordului.

Noul sistem de plată ar urma să fie operaţional abia peste mai multe luni, din cauza unor constrângeri de ordin tehnic. El nu ar urma să relanseze în mod spectaculos comerţul între UE şi Iran, întrucât vizează mai ales să permită furnizarea de hrană, medicamente şi ajutoare umanitare Teheranului şi nu să faciliteze tranzacţii legate de petrol, puternic afectate de sancţiunile americane. ”Asta nu va schimba lucrurile în mod radical, ci este un semnal politic transmis Iranului, pentru a-i arăta că suntem hotărâţi să salvăm Acordul de la Viena, şi Statelor Unite, pentru a le arăta că ne apărăm interesele, în pofida sancţiunilor lor extrateritoriale”, a declarat un diplomat european pentru Reuters.

Înainte ca Instex să fie operaţional, este necesar ca Iranul să implementeze un sistem echivalent, au precizat oficiali de la Teheran.

Numai că analiștii situației sunt de părere că punerea la punct a mecanismului ar putea să nu fie suficientă în a convinge Iranul să continue să își respecte obligațiile asumate, cu atât mai mult cu cât relaţiile sale cu europenii s-au tensionat în ultimele luni, pe fondul continuării unor tiruri de testare a unor rachete balistice şi unor tentative de asasinat, pe teritoriul european, imputate serviciilor secrete iraniene. El ar putea, de asemenea, să provoace o reacţie puternică a Statelor Unite, care au ameninţat în mai multe rânduri că nu vor permite nimănui să le ocolească sancţiunile. De altfel, ambasada Statelor Unite la Berlin a ameninţat cu ”consecinţe grave” orice entitate care ar întreţine ”activităţi pasibile de sancţiuni cu Iranul”.

În faţa riscului unei reacţii dure a administraţiei Trump, Parisul şi Berlinul au acceptat să-şi asume în comun responsabilitatea acestui instrument de schimb, încredinţându-i unui bancher german operarea Instex, care urmează să aibă sediul în Franţa, potrivit unor surse diplomatice. Franţa, Germania şi Marea Britanie vor fi primii actori, sperând ca şi alte ţări să se asocieze ulterior.