Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul vrea adoptarea euro în 2024. “Trebuie să îndepărtăm tiparnița de politicieni”

Guvernul își asumă adoptarea monedei euro până în 2024, a anunțat recent premierul Viorica Dăncilă. În scenariul asumat de executiv ar urma așadar ca România să treacă la moneda unică în următorii cinci ani, în condițiile în care la acest moment abia îndeplinește unul din cele patru criterii majore de convergență. 

Trebuie să îndepărtăm tiparnița de politicieni, iar aderarea la euro ar reprezenta, din acest punct de vedere, o protecție în plus, consideră economistul Cristian Păun. De la voință la putință e însă cale lungă, explică profesorul de economie: 

La un moment dat îndeplineam 4 din5 criterii. Pe al cincilea trebuie să îl îndeplinești pe o perioadă de doi ani, din momentul în care iei decizia și agreezi cu cei din zona euro că vei adopta moneda. Mă refer la stabilitatea cursului de schimb. Adică în momentul în care suntem acceptați să facem parte din zona euro va trebui să rămână liber cursul de schimb, fără nicio intervenție a BNR în piață și să dovedească că este stabil față de euro într-o bandă de variație de plus minus 15%. Repet, fără nicio intervenție a Băncii Centrale. (...)Noi ar trebui deja din 2022 să avem o economie suficient de stabilă, fără foarte multe dezechilibre macro. (...) Dar deja vedem că în momentul în care lăsăm puțin liber cursul, are această tendință de depreciere aproape imediată.

Ce câștigă România dacă adoptă euro? 

Dacă stăm să ne uităm puțin la piața unică și la oportunitățile pe care le prezintă pentru o țară ca România, adoptarea monedei unice ar avea totuși un argument pro: ar reprezenta eliminarea unei beriere din calea comerțului, a schimburilor dintre noi și țările care sunt în acest club.
Poate să însemne și o protecție suplimentară. Acesta este un al doilea argument. Ce vedem în aultimele săptămâni, acest atac la baionetă asupra independenței Băncii Centrale îmi ridică serioase suspiciuni cu privire la bunele intenții din spate. Și evident că în cazul acesta tentația e să spui că trebuie să îndepărtăm cât mai mult tiparnița de politicieni.