Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Moneda euro, încă un termen de adoptare pentru România

euro.jpg

V-ați dublat salariile, vă faceți vacanțele pe bani publici și primiți bani de mâncare de la buget! Treceți la treabă! Faceți România europeană!
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Comisia națională de fundamentare a planului național de adoptare a monedei euro a elaborat recent un amplu raport care cuprinde 344 de pagini. Raportul pleacă de la contextul în care s-a format și extins zona euro și ajunge la o analiză referitoare la România, care se încheie cu o serie de recomandări. Este prea mult spus că există un plan de adoptare a monedei euro. Este, mai degrabă, o analiză care se încheie cu o serie de condiții care ar trebui îndeplinite pentru ca procesul de aderare la zona euro să fie posibil.

La nivel politic, ținta asumată pentru adoptarea monedei euro este anul 2024. Nu este, însă, clar dacă termenul se referă la intrarea în anticamera zonei euro sau efectiv la adoptarea monedei europene, caz în care ținta pare a fi foarte ambițioasă.

Raportul comisiei trece în revistă beneficiile și costurile aderării la zona euro. Beneficiile sunt, printre altele, reducerea riscului valutar, reducerea costului de tranzacții în comerțul internațional și, în principiu, o reducere a ratei dobânzii. De asemenea, apartenența la zona euro ar trebui să aducă o stabilitate a politicilor macroeconomice și o creștere a credibilității statului.

Dar, așa cum arată experiențele altor state, nu există garanții certe privind câștigul de credibilitate, procesul depinzând de politicile guvernamentale. Acestea sunt avantajele pe termen scurt.

Pe termen lung, avantajele pot fi maximizate. Astfel, politicile interne corecte vor duce la o intensificare a comerțului internațional, creșterea investițiilor străine, reducerea costului cu datoria publică, datorită accesului la finanțare, și consolidarea competitivității exporturilor. Toate acestea sunt atributele apartenenței la moneda europeană, dar ele pot fi obținute numai prin politici publice interne de calitate.

Costurile asumate ale adoptării euro sunt pierderea avantajelor folosirii instrumentelor de politică monetară, precum cursul de schimb și rata dobânzii. O economie din afara zonei euro își poate ajusta dezechilibrele prin cele două pârghii, deprecierea monedei naționale și creșterea dobânzii.

Sunt metode destul de dureroase pentru economie și populație, dar care pot regla în plan intern dezechilibrele externe sau politicile locale neadecvate sau care suferă de un tip de aventurism economic.

Marea bătălie a dezvoltării pentru economiile emergente este de a reuși integrarea într-o poziție cât mai bună în lanțul de valoare. Dar acest lucru se poate întâmpla doar prin atragerea și încurajarea investițiilor.

Există temerea, bazată pe precedentele din alte state care au trecut la euro, că prețurile vor crește prin rotunjirea lor de către producători și comercianți. Acest fenomen poate fi prevenit prin afișarea prețurilor în sistem dual, adică și în lei, și în euro, prin campanii de informare sau prin monitorizarea lor de către asociații de consumatori sau de instituții ale statului.

Consumatorii cred că o schimbare o monedei duce la creșterea prețurilor, dar Eurostat arată că efectele sunt foarte mici. În anul 2002, trecerea la euro a dus la o creștere a prețurilor între 0,1 și 0,3 puncte procentuale. Creșterile sunt nesemnificative, dar consumatorii pot avea așa-numita „iluzie euro”, care dă senzația că există o creștere mai mare a prețurilor decât se întâmplă în realitate. De asemenea, este de așteptat ca după adoptarea euro, unele prețuri să scadă, datorită faptului că dispar unele costuri legate de cursul de schimb.

Raportul arată, în concluziile sale, că pentru aderarea la zona euro este nevoie, ca dincolo de criteriile de convergență nominală, să fie îndeplinite o serie de criterii de convergență reală, precum consolidarea finanțelor publice și decizii care să încurajeze investitorii.

De asemenea, intrarea în mecanismul cursurilor de schimb II, anticamera euro, este un pas la fel de important precum adoptarea monedei europene.

În concluzie, pentru adoptarea euro este nevoie de politici publice echilibrate și de finanțe publice sănătoase. Deocamdată, România s-a îndepărtat de aceste obiective.

 

 
Moneda euro, încă un termen de adoptare pentru România (AUDIO)