Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisia Europeană împiedică fuziunea Siemens-Alstom

p039367-121927.jpg

Margrethe Vestager Siemens
Margrethe Vestager a înfuriat Franta si Germania
Image source: 
European Union 2019

Bruxelles a refuzat să autorizeze fuziunea Siemens-Alstom întrucât aceasta ar fi redus șansele concurentei în sectorul feroviar european. Paris și Berlin au criticat decizia Comisiei Europene întrucât ea frânează ambițiile europene de a ține piept Chinei în acest sector. 

“Nu e nimic rău în a fi o mare companie, nu asta este problema aici”, a comentat comisarul european al concurenței Margrethe Vestager.  Ea a explicat în detaliu cum sectorul feroviar european ar fi fost pus în pericol de aceasta fuziune.

Argumentele Comisiei Europene arată că noua companie, controlată de Siemens, ar fi deținut o poziție de monopol pe piață mai ales privind sectorul trenurilor de mare viteză. Ideea principală a comisiei este că sectorul feroviar trebuie să servească corect utilizatorii europeni, ceea ce ar fi devenit imposibil prin poziția dominantă a Siemens. 

Berlin, care a aflat de intenția Comisiei Europene săptămâna trecută, a calificat-o de “gravă eroare” prin vocea lui Manfred Weber , candidat la șefia Comisiei Europene.

Iar ministrul de finanțe francez Bruno Le Maire a declarat în această dimineață că decizia Comisiei este o “eroare economică” și o “greșeală politică” care va servi Chinei. 

Franța și Germania vor prezenta în curând o propunere de schimbare totală a regulilor concurenței europene, a anunțat de altfel Le Maire. 

“Stiu că este o veste neplăcută pentru Franța si Germania, a explicat Vestager, dar mai sunt și alte state membre și au și ele interesele lor în sectorul feroviar”. 

“Am testat piața în profunzime și am avut un feed-back foarte negativ”, a mai spus ea. 

In același timp, argumentele franco-germane sunt și ele solide. Concurența chineză făcută de gigantul CRRC, puternic susținut de stat și aflat în plină expansiune, reprezintă un pericol pentru piața europeană.