Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teodorovici, acest Atlas care ține pe umerii săi bugetul României

teodorovici.jpg

Ministrul finanțelor a anunțat că va aproba toate cheltuielile bugetului. O decizie controversată, care ar putea să facă mai mult rău decât bine. Adică, ar putea duce la un blocaj financiar.
Ministrul finanțelor a anunțat că va aproba toate cheltuielile bugetului. O decizie controversată, care ar putea să facă mai mult rău decât bine. Adică, ar putea duce la un blocaj financiar.
Sursa imaginii: 
RFI (arhivă)

Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici este, în ultima perioadă, tot mai surprinzător. Bunăoară, în contextul discuțiilor despre proiectul de buget, ministrul a afirmat în câteva intervenții televizate, că va aproba fiecare „deschidere” bugetară, așa cum se numește în limbaj tehnic demararea unei investiții.

Precizările au fost totuși, destul de vagi. Astfel, ministrul Teodorovici a declarat că dacă un minister vrea să cumpere flori să le pună în fața sediului, domnia-sa poate să taie acea cheltuială. 

Așadar, se înțelege că nu doar demararea unor investiții publice va avea nevoie de avizul ministrului sau al ministerului, ci și cheltuieli minore pentru un buget de stat, precum plantarea unor panseluțe. Ne putem întreba, de exemplu, dacă ministrul finanțelor va trebui să aprobe și cumpărarea pixurilor și a apei minerale de către administrația centrală.

În fața unei asemenea abordări, dlui. Teodorovici i s-a adresat, într-o emisiune de televiziune, chiar și o întrebare relevantă pe această temă, adică dacă va apoba cumpărarea unei instalații care să topească țurțurii de pe burlanele de la Palatul Cotroceni. Ministrul a răspuns, șăgalnic, cu un zâmbet în colțul gurii. Desigur, mai interesant este nu dacă ministrul va aproba încălzirea burlanelor de la Palatul Cotroceni, ci, de exemplu, dacă va semna fără să clipească, pentru cumpărarea celor 29 de avioane ale Tarom, anunțate de consilierul premierului Darius Vâlcov.

Ministrul finanțelor vrea să arate că este prudent cu orice cheltuială a statului. Foarte bine. Doar că responsabilitatea față de banul public nu se manifestă în felul acesta. Ea ar trebui dovedită, în primul rând, prin construirea unui buget realist, bazat pe estimări corecte și care să aibă un bun raport între venituri și cheltuieli. Este de la sine înțeles că nimeni nu îi poate cere lui Eugen Teodorovici să se ocupe de toate cheltuielile bugetare, de la flori și rechizite, până la medicamente și salarii.

Ministrul finanțelor nu poate fi titanul Atlas, cel care susținea globul pământesc, adică să țină în spate întregul buget. Ar fi și imposibil, și total neproductiv. Pentru că în așteptarea vizei de la minister sau de la ministru, administrația poate intra, de exemplu, în criză de rechizite.

În acest moment, Ministerul Finanțelor avizează deblocarea fondurilor către o instituție sau alta. Este, însă altceva, față de ce spune Eugen Teodorovici.

Logica bugetului, care are ordonatori de credit, este de a aloca sume de bani și de a lăsa apoi instituțiile publice să administreze fondurile respective, în condițiile legii. Dacă alocarea se face în afara cadrului legal, există instituția Curții de Conturi care are îndatorirea de a controla felul în care s-au cheltuit banii publici.

Este adevărat că rapoartele Curții de Conturi sunt prezentate cu mare întârziere, că ele prezintă în fiecare an nereguli care ajung la valori substanțiale și că nu știm dacă banii au fost vreodată recuperați la buget, dar metoda imaginată de ministrul finanțelor este contraproductivă. Avizarea fiecărei cheltuieli de către ministru sau de către minister ar putea duce la un blocaj al plăților bugetare.

Dorința de a ține sub control cheltuielile bugetare este legitimă. Bugetul are nevoie de eficientizarea cheltuielilor. Dar acest lucru îl poate face Ministerul Finanțelor prin scăderea deficitului bugetar și prin discuții purtate cu ordonatorii de credite încă din faza alcătuirii bugetului. Un buget foarte generos la toate capitolele de cheltuieli, cu un deficit aproape de 3% din PIB și cu miliarde de lei în contul creditelor de angajamente, nu va putea fi administrat responsabil prin vize date pentru fiecare cheltuială a bugetului. Pentru că vizele pentru florile care ar trebui plantate în fața unui minister ar putea să întârzie demararea unei autostrăzi.

 

 
Teodorovici, acest Atlas care ține pe umerii săi bugetul României (AUDIO)