Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Banca Centrală Europeană îl ceartă pe Eugen Teodorovici

banca_centrala_europeana_cearta_eugen_teodorovici.jpg

Eugen Teodorovici, mustrat de BCE (Sursa foto: gov.ro)
Eugen Teodorovici, mustrat de BCE (Sursa foto: gov.ro)

Banca Centrală Europeană declară că ar fi trebuit consultată înainte ca Executivul român să adopte OUG 114, care prevede intoducerea taxei pe activele bancare. BCE i-a trimis o scrisoare ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici.

BCE remarcă faptul că OUG 114 nu a fost însoţită de nici o evaluare a impactului asupra sectorului bancar, iar în absenţa unui astfel de document, riscul ca noua taxă să aibă un impact semnificativ asupra stabilităţii sistemului bancar nu poate fi exclus, potrivit Mediafax.

Scrisoarea BCE include şi un ghid privind modul în care banca este consultată de autorităţile naţionale în procesul legislativ.

Potrivit legislaţiei europene, autorităţile naţionale sunt obligate să consulte BCE cu privire la proiectele legislative din domeniile de competenţă ale instituţiei, în măsura în care acestea influenţează semnificativ stabilitatea instituţiilor financiare şi a pieţelor.

„În conformitate cu articolul 4 din Decizia 98/415 / CE a Consiliului, BCE ar trebui să fie consultată într-o etapă adecvată, care să permită autorităţii care iniţiază proiectul să ia în considerare opiniile BCE, înainte de a lua o decizie pe fond”, arată documentul.

Guvernul a fost mustrat şi de alte instituţii financiare internaţionale, din cauza OUG 114: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation, care face parte din Banca Mondială.