Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Buget: puterea dă pensii, salarii și promite investiții. Opoziția dublează alocațiile pentru copii

copii.jpg

Buget: puterea dă pensii, salarii și promite investiții. Opoziția dublează alocațiile pentru copii.
Buget: puterea dă pensii, salarii și promite investiții. Opoziția dublează alocațiile pentru copii
Image source: 
pixabay.com

Ieri, Parlamentul a votat un amendament surpriză: creșterea alocațiilor pentru copii. Amendamentul a fost propus de opoziție, de PNL, și a fost aprobat într-un moment de neatenție al coaliției de guvernare.

Cu această lovitură, se poate spune că adoptarea bugetului de stat s-a derulat conform unei legi a lui Murphy: a început prost și s-a terminat și mai prost. În primul rând, bugetul a fost construit cu o nepermisă întârziere. O amânare care nu are nicio explicație logică, în afară, probabil, de aceea că veniturile prognozate nu erau pe măsura cheltuielilor necesare. Pentru a se rezolva problema s-a forțat cifra creșterii economice. Dar situația este complicată și de cifra de creștere economică sub așteptări, de anul trecut, publicată ieri de Institutul de Statistică, respectiv de 4,1%, față de prognoza așteptată de 4,5%. În aceste condiții, creșterea economică luată în calcul la construcția bugetului pe anul 2019, va fi și mai greu de atins.

În al doilea rând, bugetul a fost contestat chiar înainte de a fi apobat în guvern de către o parte a primarilor. Aceștia au reclamat că Executivul le transferă o serie de plăți privind asistența socială fără însă a le oferi și resursele necesare.

A urmat un șir de probleme ale bugetului. Funcționarea unor instituții este pusă în pericol de reducerile de cheltuieli, promisiunile de finalizare a unor autostrăzi ating cote nebănuite, 180 de kilometri, iar investițiile prognozate în buget sunt exagerat de mari, dacă privim realizările din ultimii ani.

În fine, bugetul a mai primit o mică lovitură ieri prin dublarea alocațiilor pentru copii. De ce? Pentru că, în mod normal, o astfel de măsură nu se poate impune printr-un amendament. Efectul financiar este substanțial, cheltuieli de două miliarde lei anual, care va dezechilibra și mai mult raportul dintre veniturile și cheltuielile bugetare. Coaliția la guvernare a rezolvat relativ simplu problema, prin creșterea deficitului bugetar, dar situația echilibrului bugetar este complicată.

Altfel, creșterea alocației de la 84 la 150 lei, începând cu data de 1 martie a.c., este oportună. De exemplu, anul acesta a avut în centrul atenției decizia Austriei referitoare la alocațiile pentru copii.

„Cazul Austria” a născut deja vii controverse în Europa. De la 1 ianuarie a.c., guvernul austriac a modificat modul de plată al alocației pentru copiii cetățenilor străini europeni care lucrează în Austria, dar care nu locuiesc alături de părinți. Este vorba despre reducerea alocațiilor. Astfel, conform datelor făcute publice de premierul Sebastian Kurz, Austria a plătit, în anul 2016, 273 milioane euro pentru aproximativ 132.000 de copii care nu locuiesc în Austria, dar au părinți care lucrează în această țară.

Este vorba despre plăți direcționate către state care au un nivel de trai mai redus decât Austria. Există, și o ierarhie a statelor care au primit cele mai mari transferuri de beneficii sociale. Ungaria a încasat 80 milioane euro; Slovacia, 63 milioane euro; Polonia, 38 milioane euro, iar România, 32 milioane euro.

Premierul austriac a oferit un exemplu și anume că doi copii care trăiesc în România, iar părinții lor lucrează în Austria, primesc de la statul austriac 300 euro pe lună. Adică, în anul 2016, mai mult decât un salariu minim în România, care ajungea la 1.250 lei.

Însă, dincolo de criteriul economic, se creează o problemă socială pe care România o resimte tot mai acut: părinți plecați la lucru în străinătate care își lasă copiii în țară, în îngrijirea rudelor. Este vorba despre un calcul pragmatic, conform căruia copiii locuiesc în Est, dar sunt încasate alocații ca în Vest. Fenomenul a produs o adevărată traumă națională.

Întorcându-ne la decizia de ieri, din forul legislativ, creșterea alocațiilor pentru copii este benefică. Doar că nu ar trebui făcută pe ușa din dos a Parlamentului.

 
Buget: puterea dă pensii, salarii și promite investiții. Opoziția dublează alocațiile pentru copii (AUDIO)