Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ordonanța 114 și nenumărate motive pentru a o modifica

calcule.jpg

Ordonanța 114 și nenumărate motive pentru a o modifica
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Reprezentanții băncilor, prin Asociația Română a Băncilor și Consiliul Patronatelor Bancare din România, au reacționat, ieri, cu argumente la adoptarea Ordonanței 114 din 2018. Scrisoarea comunității bancare este adresată președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a jucat în ultima lună rolul „polițistului bun” în scandalul ordonanței, în sensul că a discutat cu reprezentanții companiilor din domeniul energetic cărora le-a promis că aplicarea taxei de 2% pe cifra de afaceri va fi retrasă. O idee contrazisă rapid de ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, și „fentată” de premierul Viorica Dăncilă, care a declarat ieri că va analiza posibile schimbări.

De asemenea, dl. Tăriceanu a avut la întâlnirea, de la Senat, cu reprezentanții Băncii Naționale o atitudine ceva mai rezonabilă. În contextul ordonanței, Călin Popescu Tăriceanu pare a fi personajul politic cel mai frecventabil și, probabil, din acest motiv scrisoarea bancherilor s-a adresat președintelui Senatului.

Concret, reprezentanții băncilor încep prin a spune că în România sistemul bancar nu a avut nevoie, în criză, de bani publici. De aceea, nici nu există un argument pentru a introduce, în România, o taxă pe active bancare. Au fost state europene care au aplicat o astfel de taxă cu scopul de a recupera fondurile publice cheltuite pentru a ajuta băncile aflate în dificultate.

De asemenea, se arată în document că taxa este stabilită la un nivel mare, astfel încât rata de solvabilitate va fi erodată, un număr important de bănci vor coborî sub cerințele de capital, că nivelul taxei este mai mare decât rata de rentabilitate din ultimii 10 ani și că unele bănci nu vor deține fonduri proprii pentru acoperirea cerințelor de capital generate de introducerea taxei.

În afara efectelor asupra sectorului bancar, taxa va avea un impact asupra economiei românești. Companiile vor resimți scăderea finanțării bancare, dar IMM-urile și antreprenorii vor avea cel mai mult de suferit, la fel și companiile exportatoare care ar putea să își piardă din competitivitate. Va fi descurajată creditarea autohtonă și încurajată finanțarea externă sau chiar mai mult va fi stimulată dezvoltarea formelor de finanțare nereglementate sau chiar nefiscalizate.

Introducerea taxei va duce la limitarea accesului la credite al populației și la o reducere a economisirii.

Taxa va afecta și statul, în sensul că va avea un impact negativ asupra posibilităților de finanțare. De altfel, Ordonanța 114 are impact asupra celor mai importanți finanțatori ai statului român și anume băncile și fondurile de pensii din pilonul doi. În felul acesta, crește dependența de fluxurile de finanțare străine. Există, de asemenea, creșterea riscului de scădere a ratingului.

În fine, influențele asupra sectorului bancar sunt semnificative. Pot să apară efecte de antrenare periculoase la adresa stabilității financiare a sistemului bancar. În același timp, băncile vor fi obligate să își regândească modelul de afaceri și strategiile investiționale din România, iar rata creditelor neperformante ar putea să crească.

Ieri, Comitetul Național pentru Supraveghere Macroprudențială s-a întâlnit în ședința în care trebuia să dezbată o serie de propuneri de modificare a ordonanței și eventual ideea de schimbare a modului de calcul a indicelui ROBOR sau de raportare a acestui indicator la contractele de împrumut.

Deocamdată, ieri, Comitetul nu a prezentat nicio propunere clară limitându-se la a anunța că au fost identificate „soluții de posibile scenarii de adaptare a ordonanței”. Așadar, un singur lucru este clar: Banca Națională a României nu poate accepta ca taxa pe active bancare să fie legată de indicele ROBOR, iar opinia BNR este împărtășită și de Banca Centrală Europeană. Va ține cont guvernul de toate aceste recomandări?

 
Ordonanța 114 și nenumărate motive pentru a o modifica (AUDIO)